Een wandeling door het Hakbosch van de Emdaborg

Een wandeling door het Hakbosch van de Emdaborg

Na aanleiding van een artikel in het Harener Weekblad van 28 juni j.l. zijn Ali Bakker, voorzitter van Old Go en Maria Staal, webredactielid, op zoek gegaan naar het pas weer herontdekte Hakbosch van de Emdaborg.
Een hakbosch was vroeger een belangrijk onderdeel van een borgterrein. Van de eiken die in dit bos groeiden werd jaarlijks wat hout geoogst, dat als zogenaamd 'geriefhout' werd gebruikt voor meubels en huishoudelijke artikelen. Doordat niet de hele eik werd gekapt, groeiden er telkens weer nieuwe takken uit een steeds breder wordende stam.
Van de Emdaborg, een oude borg die in de hoek tussen de Oosterweg en de Rummerinkhof heeft gestaan, is sinds de sloop in 1833 niet veel meer te zien. De borg had echter een uitgestrekte tuin, waarvan nu naast de ronde vijver aan de oostkant van het spoor (die werd gebruikt voor het kweken van bloedzuigers), ook het hakbosch is teruggevonden.
Deze ontdekking werd eerder dit jaar gedaan door bioloog Uko Vegter van het Comité Regio Groningen-Haren.
Nieuwsgierig geworden maakten Ali en Maria een wandeling over het terrein van de oude Emdaborg op zoek naar het hakbosch. Deze vonden zij uiteindelijk aan de zuid-west kant van het terrein, naast een verwilderde fruitboomgaard met perenbomen. Het hakbosch zelf bestaat nog uit een met brede eiken begroeide houtwal.
Zeker een keer een kijkje waard, maar neem dan wel wandelschoenen mee!
 

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar . Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar