Christelijke Nationale School in Glimmen

Sinds 1811 staat er een Openbare School in Glimmen aan de Rijksstraatweg. Na een heuse schoolstrijd kwam er een school bij. Ds. Petersen was de grondlegger en de initiatiefnemer voor de eerste vergadering om tot de oprichting van een christelijke school te komen (1930).

De Openbare school vond dit niet nodig. Er ontstond een heftige strijd en de Christelijken wonnen. Er kwam een Christelijke Nationale School bij aan de Nieuwe Schoolweg (1932). In 1963 werd er een kleuterschool bijgebouwd aan de Beukenlaan. De strijd werd door de kinderen nog jaren doorgezet. Ze scholden elkaar nog jaren uit voor ‘Cockse Mieghommels’ en ‘Openbaren Klapsigaren’.

In 1985 werd de basisschool ingevoerd en kreeg de school de naam de Marke. De kleuterschool aan de Beukenlaan werd gesloopt. Het schoolhoofd Janny Offeringa had zelf op de school gezeten en is jarenlang de directeur van de school geweest. Sinds 2013 zijn de beide scholen samen gegaan onder naam de Quintusschool. Het gebouw aan de Nieuwe Schoolweg werd gekozen als locatie.

Persoonlijke herinnering

Ik heb van 1950- 1962 op deze school gezeten. Op de kleuterschool had ik juf Jullens. In de eerste en tweede klas haar zus,  ook juf Jullens. In klas drie en vier meester Viet en in klas vijf en zes meester van Altena.

In 2005 hadden we een reünie: een groot feest van herkenning. In de Gereformeerde kerk tegenover de school was de ontvangst. Wat een geborgenheid, wat een warmte voelde ik. Ook de generaties vloeiden samen; we hadden allemaal op dezelfde school gezeten en bijna het zelfde personeel gedeeld.

Literatuur
Harener Historische Reeks: Naar school in Haren. Deel 8 Geschreven door H. Polman.
75 jaar Christelijke School in Glimmen. Een boek vol herinneringen.

Ali Bakker

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen

Bezoekerscentrum

Kom eens langs in het bezoekerscentrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Het adres is Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.

Het bezoekerscentrum is gesloten i.v.m. de maatregelen m.b.t  het coronavirus.

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar