Christelijke Nationale School in Glimmen

Sinds 1811 staat er een Openbare School in Glimmen aan de Rijksstraatweg. Na een heuse schoolstrijd kwam er een school bij. Ds. Petersen was de grondlegger en de initiatiefnemer voor de eerste vergadering om tot de oprichting van een christelijke school te komen (1930).

De Openbare school vond dit niet nodig. Er ontstond een heftige strijd en de Christelijken wonnen. Er kwam een Christelijke Nationale School bij aan de Nieuwe Schoolweg (1932). In 1963 werd er een kleuterschool bijgebouwd aan de Beukenlaan. De strijd werd door de kinderen nog jaren doorgezet. Ze scholden elkaar nog jaren uit voor ‘Cockse Mieghommels’ en ‘Openbaren Klapsigaren’.

In 1985 werd de basisschool ingevoerd en kreeg de school de naam de Marke. De kleuterschool aan de Beukenlaan werd gesloopt. Het schoolhoofd Janny Offeringa had zelf op de school gezeten en is jarenlang de directeur van de school geweest. Sinds 2013 zijn de beide scholen samen gegaan onder naam de Quintusschool. Het gebouw aan de Nieuwe Schoolweg werd gekozen als locatie.

Persoonlijke herinnering

Ik heb van 1950- 1962 op deze school gezeten. Op de kleuterschool had ik juf Jullens. In de eerste en tweede klas haar zus,  ook juf Jullens. In klas drie en vier meester Viet en in klas vijf en zes meester van Altena.

In 2005 hadden we een reünie: een groot feest van herkenning. In de Gereformeerde kerk tegenover de school was de ontvangst. Wat een geborgenheid, wat een warmte voelde ik. Ook de generaties vloeiden samen; we hadden allemaal op dezelfde school gezeten en bijna het zelfde personeel gedeeld.

Literatuur
Harener Historische Reeks: Naar school in Haren. Deel 8 Geschreven door H. Polman.
75 jaar Christelijke School in Glimmen. Een boek vol herinneringen.

Ali Bakker