Ook dit is geschiedenis van Haren

Ook dit is geschiedenis van Haren

Het is natuurlijk heel interessant om te weten wat er allemaal gebouwd en gesloopt is in de geschiedenis van Haren, maar voor mij zijn de mensen nog belangrijker.

Ik ben stamboomonderzoeker en vind het leuk om te weten wie waar gewoond heeft en hoe de familieband in elkaar steekt. Hoe de huizen en landerijen door erven verdeeld zijn.
Door mijn werk kwam ik in Onnen en daar werd steeds de naam Berends genoemd. De naamdragers zelf zeiden dat ze geen familie van elkaar waren, aangezien er verschillende takken zouden zijn. Zoiets moet je nooit zeggen tegen een stamboomonderzoeker, want dan begint het te kriebelen.

Vroeger heeft er een ijsfabriek gestaan in Onnen en ook daar gaat mijn interesse naar uit. Na wat googlen op internet krijg ik als resultaat molen de Biks in Onnen. En wie waren de oude bewoners? Ja hoor, Berends! Dat was de druppel en ben ik op zoek gegaan.
Nu is het zo dat al die Berends(en) zijn getrouwd en dan kom je bij Bazuin, Eleveld, Abbring, Blom, Oosterveld, Hooiveld, Swaving, Venema, Vrieling en ga maar door. Allemaal namen die veel voorkomen in de gemeente Haren. Inmiddels reis ik van Onnen via de Hoornse dijk naar de Essen en via Glimmen en Noordlaren uiteindelijk weer terug in Haren.

Het bestand heeft inmiddels 2728 personen en ruim 700 relaties. Er is nog één tak die ik niet kan koppelen, verder zijn alle Berends geplaatst. Dit komt omdat ik de jonge gegevens niet heb, maar dat zal niet lang meer duren.
Ondertussen komen er vragen van anderen: Ik ben familie van de buurman, maar weet niet hoe het zit? Dan ga je nog breder zoeken. Het is een legpuzzel en de stukjes liggen wat ver uit elkaar. Maar o zo leuk als je weer wat kunt vinden.
Gekoppeld aan deze namen zijn hun adressen, beroepen en zo mogelijk foto’s van de huizen waar men woonde. Daarna volgen de verhalen.

Daar heb ik u voor nodig. Schroom niet en reageer als u iets weet te vertellen. Het hoeft geen spektakel te zijn, de dagelijkse verhalen zijn ook erg interessant!

Rika Pater

 

 

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar . Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar