Ook dit is geschiedenis van Haren

Het is natuurlijk heel interessant om te weten wat er allemaal gebouwd en gesloopt is in de geschiedenis van Haren, maar voor mij zijn de mensen nog belangrijker.

Ik ben stamboomonderzoeker en vind het leuk om te weten wie waar gewoond heeft en hoe de familieband in elkaar steekt. Hoe de huizen en landerijen door erven verdeeld zijn.
Door mijn werk kwam ik in Onnen en daar werd steeds de naam Berends genoemd. De naamdragers zelf zeiden dat ze geen familie van elkaar waren, aangezien er verschillende takken zouden zijn. Zoiets moet je nooit zeggen tegen een stamboomonderzoeker, want dan begint het te kriebelen.

Vroeger heeft er een ijsfabriek gestaan in Onnen en ook daar gaat mijn interesse naar uit. Na wat googlen op internet krijg ik als resultaat molen de Biks in Onnen. En wie waren de oude bewoners? Ja hoor, Berends! Dat was de druppel en ben ik op zoek gegaan.
Nu is het zo dat al die Berends(en) zijn getrouwd en dan kom je bij Bazuin, Eleveld, Abbring, Blom, Oosterveld, Hooiveld, Swaving, Venema, Vrieling en ga maar door. Allemaal namen die veel voorkomen in de gemeente Haren. Inmiddels reis ik van Onnen via de Hoornse dijk naar de Essen en via Glimmen en Noordlaren uiteindelijk weer terug in Haren.

Het bestand heeft inmiddels 2728 personen en ruim 700 relaties. Er is nog één tak die ik niet kan koppelen, verder zijn alle Berends geplaatst. Dit komt omdat ik de jonge gegevens niet heb, maar dat zal niet lang meer duren.
Ondertussen komen er vragen van anderen: Ik ben familie van de buurman, maar weet niet hoe het zit? Dan ga je nog breder zoeken. Het is een legpuzzel en de stukjes liggen wat ver uit elkaar. Maar o zo leuk als je weer wat kunt vinden.
Gekoppeld aan deze namen zijn hun adressen, beroepen en zo mogelijk foto’s van de huizen waar men woonde. Daarna volgen de verhalen.

Daar heb ik u voor nodig. Schroom niet en reageer als u iets weet te vertellen. Het hoeft geen spektakel te zijn, de dagelijkse verhalen zijn ook erg interessant!

Rika Pater