Geslaagde lezing Jaap Roos 

Geslaagde lezing Jaap Roos 

Op 5 april 2022 hield Jaap Roos een lezing over de oorlogservaringen van zijn familie. Centraal in zijn verhaal stond zijn vader, die er door het aannemen van een valse identiteit in slaagde om in zijn nieuwe woonplaats Amerongen de rol van burgemeester te vervullen. Vandaar ook de titel van het door Jaap Roos geschreven boek ‘Joodse burgemeester in oorlogstijd’. Zelf kwam Jaap na enige omzwervingen terecht bij de familie Lacoste aan de Meerweg 54. Na de oorlog heeft de familie Roos een intensief contact gehouden met de familie Lacoste. Dit heeft weer geleid tot veel contacten van Jaap Roos in Haren. Bij de lezing waren dan ook een aantal ‘buren’ van de Meerweg aanwezig. 

Jaap heeft tijdens de oorlog maar zeer beperkt deelgenomen aan het openbare leven in Haren. Hij speelde wel met zijn buurjongetje, maar hij ging niet naar school. Aan het einde van de oorlog werd het nog spannend bij de Lacostes toen twee Duitse militairen bij hen in huis kwamen wonen. Gelukkig schonken ze geen bijzondere aandacht aan Jaap. Hij ging zelfs met een van de militairen wel eens te paard mee naar de Rabenhauptkazerne in Groningen. Na de oorlog kregen de Lacostes een bedankbrief van de militair. Hij schrijft daarin ook, dat hij steeds wel geweten heeft wat Jaap voor jongetje was, maar om geen problemen te maken heeft hij daar niets van gezegd. Ook niet tegen de familie Lacoste, want dan hadden ze Jaap weg moeten sturen. 

Na de lezingen hebben vele aanwezigen nog lang nagepraat en de door Jaap Roos meegebrachte documenten en foto’s bekeken. In de uitgave van Harens Old Goud 2022 nr 1 zal aandacht worden geschonken aan de relatie van de familie Lacoste met de verzetsstrijder Eemke van der Veen en de Joodse familie Wolff. 

Foto: Hermien Noordhoff

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar . Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar