De excursie naar Noordlaren

De excursie naar Noordlaren

Op een droge, maar zeer koude 1 juni 2013 organiseerde Old Go een rondleiding door Noordlaren. Onze gidsen waren Jannie Veldman, woont al 50 jaar in Noordlaren en Henk Abbring, geboren en getogen in Noordlaren, maar woont nu in Haren. Zij wisten ongelooflijk veel over het dorp te vertellen.

Er hadden zich ongeveer 25 belangstellenden voor de wandeling gemeld. De wandeling startte bij de kerk. Bij de naastliggende haven werd door de rondleiders gewezen op een tableau van stenen met de namen van inwoners die in bij de millenniumwisseling in Noordlaren woonden. Het tableau was een initiatief van Dorpsbelangen Noordlaren en is een goede illustratie van de onderlinge verbondenheid van de inwoners met elkaar en met het dorp.


DSC 0779 uitsnede 300x206 Daarna ging het kriskras door het dorp en werd van veel woningen iets over de geschiedenis ervan verteld.
Wie nu naar Noordlaren kijkt, ziet een groen, goed onderhouden dorp zonder winkels, een typisch forensendorp. Hoe anders was dat rond 1900! Het dorp telde een tijdlang twee molens, twee bakkerijen, twee cichoreifabrieken, twee smederijen, een melkfabriek, een schoenmaker, een wagenmaker, drie kruideniers en een groot aantal cafés. Uiteraard waren er ook veel grote en kleine boerenbedrijven, waarvan er nu weinig over zijn.
Aan het eind van de excursie werden de gidsen door Old Go met een passend geschenk bedankt voor hun verhalen. Voor degenen die hun verkleumde handen wilden warmen was er in de Lanteern een warme kop koffie of chocolademelk.

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatioe kunt u mailen naar .Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar