De excursie naar Noordlaren

Op een droge, maar zeer koude 1 juni 2013 organiseerde Old Go een rondleiding door Noordlaren. Onze gidsen waren Jannie Veldman, woont al 50 jaar in Noordlaren en Henk Abbring, geboren en getogen in Noordlaren, maar woont nu in Haren. Zij wisten ongelooflijk veel over het dorp te vertellen.

Er hadden zich ongeveer 25 belangstellenden voor de wandeling gemeld. De wandeling startte bij de kerk. Bij de naastliggende haven werd door de rondleiders gewezen op een tableau van stenen met de namen van inwoners die in bij de millenniumwisseling in Noordlaren woonden. Het tableau was een initiatief van Dorpsbelangen Noordlaren en is een goede illustratie van de onderlinge verbondenheid van de inwoners met elkaar en met het dorp.


DSC 0779 uitsnede 300x206 Daarna ging het kriskras door het dorp en werd van veel woningen iets over de geschiedenis ervan verteld.
Wie nu naar Noordlaren kijkt, ziet een groen, goed onderhouden dorp zonder winkels, een typisch forensendorp. Hoe anders was dat rond 1900! Het dorp telde een tijdlang twee molens, twee bakkerijen, twee cichoreifabrieken, twee smederijen, een melkfabriek, een schoenmaker, een wagenmaker, drie kruideniers en een groot aantal cafés. Uiteraard waren er ook veel grote en kleine boerenbedrijven, waarvan er nu weinig over zijn.
Aan het eind van de excursie werden de gidsen door Old Go met een passend geschenk bedankt voor hun verhalen. Voor degenen die hun verkleumde handen wilden warmen was er in de Lanteern een warme kop koffie of chocolademelk.