Old Go wordt organisator OMD Haren

Deze week werd bekend dat de Open Monumentendag Haren vanaf dit jaar georganiseerd gaat worden door de Harense Historische Kring Old Go.
Van oorsprong was de organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag in handen van de gemeente Haren. De laatste drie jaar vervulde ze deze taak echter in samenwerking met Old Go. Wegens bezuinigingen ziet de gemeente zich dit jaar gedwongen het stokje door te geven aan de historische vereniging. Wel krijgt Old Go een subsidie voor het organiseren van activiteiten tijdens de OMD.

DSC02378 300x225 Dick Schaap, van Old Go, vertelt geïnteresseerden iets over de Dorpskerk van Haren, tijdens de Open Monumentendag 2012

De Open Monumentendag is in heel Nederland een jaarlijks terugkerende fenomeen en wordt ieder jaar georganiseerd rond een landelijk thema. Dit jaar koos het landelijk comité voor het thema Macht & Pracht. Aanleiding hiervoor vormen de vieringen 300 jaar Vrede van Utrecht en die van 200 jaar Koninkrijk in 2013.
Bij het thema valt niet alleen te denken aan bestuurlijke en kerkelijke macht en pracht, zoals gemeentehuizen en kerken, maar ook aan herenboerderijen, notariskantoren en de waterschappen.
Daarnaast waren ook borgen natuurlijk een symbool voor macht en pracht. Daarvan is de Havezate Mensinge in Roden een mooi voorbeeld. Als monument van de maand april is het a.s. zaterdag 13 april gratis voor het publiek toegankelijk.

Binnen Old Go gaat een klein comité bezig met het organiseren van de Harense Open Monumentendag die zal worden gehouden op zaterdag 14 september 2013. Er is al besloten dat het landelijke thema Macht & Pracht ook in Haren centraal zal staan.