Algemene informatie

De Open Monumentendag is een jaarlijks terugkerend evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor het publiek.
In de gemeente Haren organiseert Old Go voor de tweede maal de Open Monumentendag. Deze zal dit jaar zal worden gehouden op zaterdag 13 september 2014.

Het landelijk thema is dit jaar Op Reis. Old Go is enthousiast over dit thema en naast historische Harense monumenten, wordt er dus tijdens de komende Open Monumentendag ook ruim aandacht besteed aan objecten die te maken hebben met reizen in de ruimste zin van het woord.

    • In het verleden heeft de gemeente Haren talloze historische reismonumenten gehad. Denk hierbij aan de spoorstations van De Punt en Haren. Vergeet ook niet de diverse tramhaltes binnen de gemeente Haren.
    • Vroeger had Haren een groot aantal zogenaamde pleisterplaatsen, waar de vermoeide reiziger zich kon verfrissen en kon overnachten. Helaas zijn deze verdwenen, maar namen en enkele gebouwen herinneren ons er nog wel aan. Zo is bijvoorbeeld Huize Weltevreden een herberg geweest, waar de nabij gelegen straat Doorrid nog aan herinnert. Ook is er nog een oud tolhuis/herberg bij de Drentsche Punt aan de Rijksstraatweg in Glimmen.
    • Reisde men per schuit dan kon men de havens van Haren, Onnen en Noordlaren aandoen. Voor Noordlaren geldt dat nu nog. Evenals het Paterwoldse Meer en het oude Hoornsche Diep met de sluis was en is nog een uniek reismonument.
    • Nog verder terug in de tijd had men de zogenaamde heirwegen, zoals de Hoge Hereweg in Glimmen, die doorloopt in de weg door Appélbergen en de oorspronkelijke ontsluiting was naar andere delen van het land.


Het moge duidelijk zijn dat het thema Op Reis op verschillende manieren belicht kan worden en het lokale comité is druk bezig om een leuk programma in elkaar te draaien.

Vergeet dus niet om de Open Monumentendag alvast te noteren in uw agenda!