Melkfabriek "De Toekomst"

Een fabriek met de naam 'De Toekomst', dan verwacht je natuurlijk dat zoiets toekomst heeft. Hoe zit dat.
In 1896 vonden 42 veehouders uit Glimmen en omgeving het tijd voor een eigen melkfabriek. Het werd: "Coöperatieve Stoom-Zuivelfabriek en Korenmalerij De Toekomst". In 1941 kwam er een grasdrogerij bij en veel later een flessenvulapparaat.
De ideale plek was aan de Rijksstraatweg, het werd nummer 35. Tegenover de toenmalige bakkerij Klaas Bakker, m’n vader, en nog steeds bestaande installatiebureau, toen genaamd, Rieks Smid. Het werd een bakstenen gebouw, gietijzeren kozijnen met een markante schoorsteen, twee uitritten en een aan de Nieuwe Kampsteeg. Het afvalwater, dat flink kon stinken, loosde via het Glimmerbeekje op de Drentse A. 
Men produceerde naast melk: kaas, yoghurt, boter, karnemelkse pap, vla, karnemelk en maalde koren en droogde gras.
De melk werd bij de boeren opgehaald met karren en later met vrachtwagens. Een van de vrachtwagens was een oude legerauto met het stuur rechts. Als kind mocht ik wel eens mee: geweldig!
De melkbussen werden aan de voorkant van de fabriek op een plateau gezet en door stoere mannen naar binnen gedragen, geschoven. Later konden de bussen zo van de wagen op de nieuw aangelegde lopende band gezet worden. 
Soms zaten de deksels zo vast dat een andere deksel of rubberhamer nodig was om het deksel eruit te slaan. 
De mannen goten de bussen leeg in een aparte bak om de hoeveelheid melk te bepalen, daarna stroomde het door voor verdere verwerking. De bussen waren gemerkt, zodat van elke boer de opbrengst kon worden genoteerd. 
Heet water spoelde de bussen schoon en dan kwamen ze aan de achterkant de fabriek weer uit. 
De oven werd gestookt met kolen, wat roet gaf op bijvoorbeeld het schone wasgoed in de buurt. Er werd gebruik gemaakt van stoommachines en vanaf 1916 ook van elektromotoren. De oven bleef in werking voor o.a. heet water. Om 12 uur blies de stoomfluit.
Tegen 1966 kon het niet meer uit. De Toekomst duurde 70 jaren en is in 1968 afgebroken. Nu staan op deze legendarische plek woningen.
Henk Bakker
Dit artikel is gepubliceerd in Haren de Krant januari 2021.

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Bezoekerscentrum

Kom eens langs in het bezoekerscentrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Het adres is Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar