IJsvereniging Glimmen bijna 130 jaar

IJsvereniging in Glimmen bijna 130 jaar
W. Rutgers beschreef in 2012 veel vermakelijke anekdotes over de IJsvereniging in zijn boekje “IJstijd”. 
De IJsvereniging werd in 1892 opgericht. Doel was het samen beleven van de ijspret, met schaatswedstrijden en de prijsuitreiking met een gezellige avond in één van de cafés in Glimmen, de Punt of Harenermolen.
In de eerste tien jaar waren er slechts vijf winters waarin geschaatst kon worden. Ook toen al weinig strenge winters!
De contributie was 1 gulden per jaar, een dagloon voor een arbeider.
De eerste hardrijderij voor heren op de Drentse A was in 1893.  Eerste prijs: 25 gulden (3 weeklonen), tweede prijs: 10 gulden (een ruim weekloon).
Prijzen voor de hardrijderij voor leden: een thermometer, een inktstel, een wekkerklokje en een tabaksdoos.
Begin 1900 een hardrijderij voor alle arbeiders uit Glimmen en omstreken met als prijs spekpakketten van “een best vet varken”. In november 1901 bleek de kas op 5½ cent na leeg te zijn.
Ook was er eens voor alle prijswinnaars een pond tabak en een kalender, aangeboden namens een tabaksfabriek in Groningen, directeur Liefting woonde in Glimmen. Het bestuur deed er een pijp bij en “de avond werd al dampend voortgezet tot diep in de nacht”.
Tijdens de algemene ledenvergaderingen werd vaak een paar schaatsen verloot.
De gezellige feestavond voor de leden was, naast de schaatspret, een hoogtepunt in het jaar en toen er enkele jaren geen ijs lag werd contact gezocht met de Harddraverijvereniging om gezamenlijk een feestdag te organiseren. Dat werd in mei 1910 een zangconcours in een feesttent in Harenermolen.
Tot in de twintiger jaren wordt er geschaatst waar maar ijs ligt: de Drentse A, het ondergelopen land ’t Hemrik, de vijver bij Voorveld, het Noord-Willemskanaal bij de Punt.
In 1927 is er na jaren van vergaderen en overleggen (ook toen al “polderen”) eindelijk een eigen ijsbaan midden in het dorp met elektrische verlichting die tijdens de strenge winter van 1929 gebruikt wordt voor alle vormen van ijspret zoals hardrijderijen, o.a. voor jongens tot 16 jaar met een rit van 13 seconden op de 125 meter, paarrijden, ringsteken, een rijderij met hindernissen en een spekrijderij.
 
Namens Old Go, Gertjan Hakkaart
Dit artikel is gepubliceerd in Haren de Krant februari 2021.

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen

Bezoekerscentrum

Kom eens langs in het bezoekerscentrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Het adres is Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.

Het bezoekerscentrum is gesloten i.v.m. de maatregelen m.b.t  het coronavirus.

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar