Villa Rezzago

Villa Rezzago

In Haren aan de westzijde van de Rijksstraatweg heeft een villa Rezzago gestaan, ongeveer ter hoogte van de huidige garage de Groot. De naam vermoedt Italiaanse achtergronden, en dat klopt. De villa is vernoemd naar het plaatsje Rezzago in Noord-Italie, nabij Como en Sormano. Dat laatste roept ook weer bijgedachten op, want leden van de familie Sormani – dus oorspronkelijk van Sormano - hebben de villa laten bouwen en hebben er gewoond. De villa en ook de naam komt op veel topografische kaarten van ongeveer 1880-1930 voor.

Ook in Vries (Drenthe) bestond er een villa-boerderij Rezzago, daar is er zelfs een straat naar genoemd. Nadat een lid van de familie Sormani daar woonde heeft de schildersfamilie Mesdag-van Calcar deze villa-boerderij bewoond en gebruikt als atelier.

In Haren gaat het over het gezin Carolus Petrus Sormani (1849-1932) en Catharina Maria Henderika van Munster (1850-1903). Hij was econoom (bij zijn huwelijk in 1872), koopman, later wijnhandelaar (1903 te Utrecht), Carolus Sormani liet de villa Rezaggo bouwen in 1878-1879, hij en zijn vrouw kregen elf kinderen, vijf daarvan zijn in Haren geboren.

Na de dood van zijn vrouw in 1903 verhuisde Carolus Sormani naar Utrecht, en verkocht hij het huis op 14 juli 1903 aan de arts Folkert Everts (1861-1932) en zijn echtgenote Anna Maria Roelfsema (1873-1926) te Usquert voor 25.000 gulden, het geheel was ongeveer 4 hectare groot. De familie Everts heeft er echter maar kort gewoond, tot 1911 en vertrok toen weer naar Usquert. Het huis kwam te koop of te huur. Het huis werd verkocht aan Hemmo Wilhelmus Hemmes houthandelaar te Groningen. Hemmo W. Hemmes was in 1911 gehuwd met Fenna Tonkens, caféhoudster en weduwe van de in het café-hotel (het latere ‘Handy’ huis) door drie studenten in mei 1905 aangevallen en als gevolg daarvan overleden Jan van Hemmen.

In 1915 huurde Jonkheer Van Iddekinge een deel van het huis. Het huis en de grond werden in 1926 verkocht aan Jonkheer Tobias Jan van Iddekinge, die inmiddels advokaat en procureur was en zijn vrouw Anna Hooft van Iddekinge. Jonkheer Van Iddekinge had al tevoren het huis voor drie jaar gehuurd. Het heette toen villa In open Zon’ .

Architect G. Hoeksema Kzn te Groningen maakte het ontwerp voor een verbouwing, er kwam onder andere een serre bij. De naam van de villa was inmiddels gewijzigd in villa Het Hof’. Vooral mevrouw Van Iddekinge was een fervent tuinierster. Bewoners van huizen aan de van Veldekelaan vinden in hun tuin soms nog plantensoorten welke door mevrouw Van Iddekinge zijn gepoot of uitgezet. Het ‘Hemmerland’, dat in de jaren 30 werd aangekocht maakte deel uit van het bezit van de Van Iddekinges.

De zoon, Jonkheer Jan Wijbrand van Iddekinge verkocht, na het overlijden van zijn beide ouders in januari 1958, het huis, dat toen in de volksmond ‘het Kasteeltje’ werd genoemd, aan de heer J.M. Postema, die er een nieuw garage bedrijf liet bouwen met enkele flatwoningen. De grond achter het huis verkocht Postema aan de gemeente ten behoeve van de aanleg van de Molenbuurt. Later kreeg de garage de naam ‘De Groot’.

voor Old Go, Roelof van Wijk

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar . Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar