Politiebureau Vondellaan bestaat 35 jaar.

Politiebureau Vondellaan bestaat 35 jaar.

Op 25 juni 1987 werd het bureau van de Harener gemeentepolitie aan de Vondellaan geopend. De bouw heeft destijds ruim 3,7 miljoen gulden gekost.

Oorspronkelijk had de politie helemaal geen eigen onderkomen. In 1896 woonde de gemeenteveldwachter en zijn gezin aan de achterkant van het gemeentehuis, Rijksstraatweg 161 (hoek Rijksstraatweg/Meerweg). De veldwachter en zijn vrouw moesten ‘s morgens het gemeentehuis schoonmaken, kachels vullen met turf en lampen met petroleum. Daarna kon de veldwachter beginnen aan de echte werkzaamheden. Een politiebureau was er niet, alleen een wachtkamer en een cel.

In 1911 werd het gemeentehuis verbouwd. De veldwachters verhuisden naar het huis naast het gemeentehuis, Rijksstraatweg 163. Eigenlijk was het geen bureau, het was een voormalige vierkamer woning. In de Tweede Wereld Oorlog werd het politiebureau verplaatst naar Rijksstraatweg 179, waar nu Blokker zit. In 1947 kreeg Haren gemeentepolitie en het politiebureau ging terug naar Rijksstraatweg 163. Het bureau was veel te klein. Toen het ruimteprobleem te groot werd stak de politie in 1968 over naar het voormalige postkantoor, Rijksstraatweg 154, “het witte huis op de bult”.

Bij de inrichting van het Raadhuisplein werd het witte huis afgebroken en moest de politie opnieuw verhuizen. Er is nog overwogen om het politiebureau bij het nieuwe gemeentehuis aan het Raadhuisplein te voegen maar dat is niet doorgezet. 

In plaats daarvan werd in 1974 een semipermanent houten gebouw geplaatst aan de Vondellaan/hoek van de Korte Dreef. Tegenwoordig staan daar appartementen, de Parkflat. Het gebouw was gehorig en bij de bouw al te klein. De vloeroppervlakte was 463 vierkante meter terwijl de 43 leden van de Harener politie volgens de geldende normen recht hadden op 1032 vierkante meter. De brandweer en de arbeidsinspectie hadden ernstige bezwaren tegen het gebouw. Er waren geen ruimten voor verhoor, de donkere kamer was ook opslagruimte voor gevonden voorwerpen en kleedruimte voor de vrouwelijke agenten. In 1981 werden twee extra containers geplaatst. In 1984 kreeg de bouw van het nieuwe politiebureau een eerste urgentie vanuit Den Haag.

In 1986 werd begonnen met de bouw, 15 maanden later werd het gebouw opgeleverd. Eindelijk had de politie voldoende ruimte.

Hermien Noordhoff 

Dit artikel is geplaatst in Haren de Krant juni 2022.

Politiebureau Rijksstraatweg 161 en 163 gemeentehuis en politiebureau 1200

Politiebureaus Rijksstraatweg 161-163/hoek Meerweg

1911-1947 en 1947-1968

Politiebureau Rijksstraatweg 154 Witte huis op de bult 1200

Politiebureau Rijksstraatweg 154, Huis op de Bult

1968-1974

 Semipermanent politiebureau aan de Vondellaan 1200

 semi permanent politiebureau hoek Vondellaan/Korte Dreef

1974-1987

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                             

 

 

 

 

 

                                                                                                   

 

                                                                                                                                                                                                                                                           

 

 

 

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatioe kunt u mailen naar .Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar