Appelbergen

Appelbergen

Het thema van de Open Monumentendag van 2022 is 'duurzaamheid'. In dit kader bood Old Go een wandeling aan door het Noordlaarderbos, en een door het Quintusbos. Het lijkt een modern thema, maar ook in 1912 had men het hierover.
Aan het einde van de negentiende eeuw kwam het dagtoerisme vanuit Groningen naar Appelbergen op gang. Het gebied was goed bereikbaar, met de trein via een station in Glimmen, met de tram, met de fiets terwijl het ook niet meer dan twee uur lopen was. Met de komst van kunstmest waren de woeste gronden niet langer nodig voor de schapenmest en ze werden op grote schaal met bomen beplant. Appelbergen was een laatste restant als écht' heideveld, met grote vochtige stukken als het  Groote Veen. Ook Appelbergen veranderde geleidelijk van karakter: was eerder de begroeiing laag, nu er geen schapen meer graasden konden de zaailingen van den en eik uitgroeien tot verspreide bomen
In de opkomstjaren van de natuurbescherming stelde een betrokken spreker in 1912 op een vergadering van De Centrale een punt aan de orde: Gronings natuurschoon en hoe dit te bewaren. Veel is al verloren gegaan. De stedelingen zijn afhankelijk van de welwillendheid van landgoedeigenaren die hun terrein openstellen, maar dat kan veranderen, een bordje 'verboden toegang' kan zomaar verschijnen, wilde terreinen kunnen gecultiveerd worden. 'Hoelang zullen de Appelbergen nog vrij zijn? Moeten we niet overgaan tot aankoop en beheer, zoals het aanleggen van een fietspad?
Zover is het niet gekomen. In 1915, midden in de eerste wereldoorlog, heeft Defensie het terrein aangekocht als oefenterrein voor het Groningse garnizoen. Sommige eigenaren wilden meewerken, andere werden desnoods onteigend. Appelbergen is gebruikt voor oefeningen kaartlezen, niet voor zware oefeningen. Anders dan gevreesd bleef het gebied meestal openbaar toegankelijk zoals blijkt uit de aanwezigheid van een kiosk in 1920.
Ergens in de negentiger jaren is het terrein overgegaan van Defensie naar Staatsbosbeheer.
Ingrid Smit, voor Old Go.
Op de website van Old Go is onder 'publicaties' meer over Appelbergen te vinden.
Dit artikel is geplaatst in Haren de Karnt september 2022.

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatioe kunt u mailen naar .Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar