Villa Tubantia

In Haren aan de Rijkstraatweg 238 stond tegenover het huidige tuincentrum Tubantia een villa met dezelfde naam. Tubantia is een oude naam voor Twente. Hoe komt een villa in Haren aan die naam?

De eerste bewoner, en degene die de opdracht gaf het huis te laten bouwen, heette Gerhardus Adrianus Wisselink (1851-1909). Hij werd geboren in Hellendoorn en was handelsagent toen hij in Zuidlaren trouwde met de dochter van een hotelier aldaar: Grietje Sissingh (1862-1939). Ze waren beiden niet meer piepjong toen ze in 1896 trouwden, hij 45 jaar en zij 34 jaar. Kinderen kwamen er niet.

In 1901 gaf hij aan architect P.M.A. Huurman in Groningen opdracht een huis te bouwen in Haren. Het huis bevatte een huiskamer en een salon, een keuken en een kantoor, want Gerhardus noemde zich inmiddels koopman. Op de verdieping was er een slaapkamer, een logeerkamer, een meidenkamer en een zolder. De na de voltooiing en de tuinaanleg genomen foto/ansichtkaart laat de villa zien. Let ook op de gevelversiering, de luiken voor de ramen en de aangebouwde ‘veranda’.Helaas heeft de heer Wisselink er niet lang van kunnen genieten, hij overleed in 1909. Zijn vrouw woonde er tot zij overleed in 1939. Beide zijn ze begraven op de Eshof in Haren.

Hierna werd de villa verkocht aan de heer Jakob Stel, directeur bij de firma Adriani in Groningen aan het Hoge der Aa. Het gezin Stel kwam met vrouw en kinderen naar Haren en daarom moest de villa worden verbouwd en aangepast. Architectenbureau Henri Rots in Groningen maakte in 1940 een plan. In dat plan was ook opgenomen het weghakken van de gevelversiering en daarna moesten de gevels natuurlijk opnieuw worden gestuct. Ook de kozijnen moesten worden vervangen en toen houten kozijnen te duur bleken werden stalen kozijnen toegepast.

Na nog een aantal bewonerswisselingen hebben de huidige eigenaren de villa opnieuw aan hun wensen aangepast. De stalen kozijnen werden weer vervangen, en de naam gewijzigd in de Hooge Esch.

Roelof van Wijk