Harener Historische Reeks nr 4

Harener Historische Reeks nr 4

Haren tussen Hunze en Aa – Geschiedenis van de Harener Waterstaat 
E.A.M. Bulder 
Harener Historische Reeks nr 4, Haren 1987 
Boekhandel Boomker Haren in samenwerking met Knoop Haren BV 
ISBN 90.71809.05.6 
Tot stand gekomen met financiële steun van de Harener waterschappen

In 1855 werd het waterschap De Onnerpolder opgericht. Het eerste waterschap binnen de gemeente Haren. Dit betekent niet, dat er in de jaren daarvoor niet aan waterbeheersing werd gedaan. De bewoners van het klooster te Essen waren reeds in de 13e eeuw op dit terrein actief. Die activiteiten waren ook wel nodig want de lage gebieden in de gemeente werden van twee kanten door het water bedreigd. Door het zeewater vanuit het noorden en door het afstromend regenwater van het Drents plateau vanuit het zuiden. Er ontstaan veel particuliere molenpolders. Vanaf 1855 worden deze polders omgevormd tot afwateringswaterschappen. Zo ontstaan de waterschappen De Esserpolder, De Onnerplder, De Oosterpolder, De Westerpolder, Helpman, De Noordlaarder Oosterpolder en Glimmen. Een bijzondere eend in de bijt is het wegwaterschap Verharde Wegen van Oostelijk Haren. Ook dit waterschap komt in het boek aan de orde. Vele inwoners van Haren hebben als ingeland/bestuurder hun bijdrage aan de waterschappen geleverd. Vanaf 1985 is sprake van een enorme concentratie van waterschappen. Ook de zelfstandige waterschappen in Haren verdwijnen.

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar . Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar