Harener Historische Reeks nr 19

Brand Meester! - De geschiedenis van de brandweer Haren 
Mr. Eppo van Koldam 
Harener Historische Reeks nr 19, Haren 2013 
Uitgeverij Boomker Haren/Uitgeverij Knoop Haren 
ISBN 978-90-71809-90-3 
Tot stand gekomen met financiële steun van de Personeelsvereniging Brandweer Haren

Op 1 januari 2014 wordt het brandweerkorps Haren met 16 andere brandweerkorpsen in de provincie Groningen samen gevoegd tot één regionaal korps: brandweer Groningen.
Na bijna 125 jaar komt daarmee een einde aan het bestaan van het brandweerkorps Haren. In dit boek wordt beschreven hoe het korps zich in die 125 jaar ontwikkelde van een verzameling dienstplichtige amateurs met slecht materieel naar een hecht en goed toegerust team van vrijwillige professionals. Ook is er aandacht voor de brandbestrijding in de gemeente voor de vorming van een brandweerkorps.
Een aantal grote branden zijn bepalend geweest voor de ontwikkeling van de brandweer. Een grote brand in 1846 in Noordlaren was aanleiding voor het graven van het Noordlaardervaartje. In 1933 blameerde de brandweer zich bij de brand in het Be Quick stadion Esserberg. Vanaf circa 1980 is het korps een volwaardige partner in de regio en beperkt de inzet zich niet meer alleen tot de eigen gemeente. Zo nam het Harener korps in 2008 deel aan de bestrijding van de dramatische brand bij de scheepswerf te De Punt. Deze brand, en nog een groot aantal andere worden in dit boek beschreven.

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Bezoekerscentrum

Kom eens langs in het bezoekerscentrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Het adres is Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar