Programma Verdwenen waterwegen in Haren 2018

Het Historisch Platform Haren organiseert op zaterdag 8 september in het kader van de Dag van de Harenener Geschiedenis en Open Monumentendag 2018 een evenement getiteld: Verdwenen waterweg in Haren.

Er zijn diverse activiteiten in Haren, Essen en Noordlaren.

Het volledige programma kunt u hier lezen en downloaden. Op diverse plaatsen in Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren hangt een kleurenposter van deze dag, voorzien van mooie foto’s. Ook zijn er flyers beschikbaar met het volledige dagprogramma.

Het Historisch Platform Haren bestaat uit De Harense Historische Kring Old Go, Stichting Bezoekerscentrum Klooster Yesse en de Harense Historische Commissie. Het thema in Haren wijkt dit jaar af van het landelijke thema van de Open monumentendag.

Hier volgt het volledige programma:

NOORDLAREN

Bartholomeuskerk, Lageweg 8, Noordlaren
10.30-11.30 uur: Inleiding door Eppo van Koldam over ‘Verdwenen waterwegen in Haren’
vrij entree (graag aanmelden via )

Haventje Noordlaren, Lageweg/Meester Koolweg, Noordlaren
12.00 uur: Vertrek van huifkartocht en boottocht naar Palinghandel Vos, Osdijk 8, Noordlaren. Voorafgaand aan het vertrek worden lunchpakketten aan de deelnemers uitgereikt.

  • De rijtocht per huifkar gaat door de Noordlaarder Oostpolder via de Meester Koolweg en de Osdijk naar Vos.
  • De vaartocht met de Raidomp (fluisterboot van Het Groninger Landschap) gaat via het Noordlaarder vaartje en het Zuidlaardermeer naar Vos; aan boord houdt archeoloog Henny Groenendijk een inleiding over ‘van Hunze tot Zuidlaardermeer’.

Palinghandel Vos, Osdijk 8, Noordlaren. Op deze locatie wisselen de passagiers van vervoermiddel.
13.00 uur: vertrek van boottocht en huifkartocht terug naar het haventje van Noordlaren.
Aan boord van de Raidomp spreekt Henny Groenendijk opnieuw over ‘ van Hunze tot Zuidlaardermeer’.

Aanmelden verplicht via (inschrijving sluit op 6 september); betaling ter plaatse. Kosten voor huifkartocht/boottocht, inclusief lunchpakket: € 5,00.

Tijdens Open Monumentendag blijft de Bartholomeuskerk na de lezing open tot 17.00 uur; gastvrouwen en gastheren ontvangen het publiek.
Organist Arjan Mondria geeft miniconcertjes om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

 ESSEN

Essen 3, Haren
13.30 – 14.30 uur: Inleiding over ‘Verdwenen waterwegen in Haren’, door Eppo van Koldam
Vrij entree (verplicht aanmelden via )

Bezoekerscentrum Klooster Yesse, Essen 7, Haren
15.00 -16.00 uur: Struuntocht vanuit het Bezoekerscentrum door de omgeving van Yesse op zoek naar oude waterwegen rond Yesse en in Haren-Oost, onder leiding van Eppo van Koldam. Advies: stevige wandelschoenen. Een klein deel van de struuntocht wordt per huifkar afgelegd

Vrij entree (verplicht aanmelden  via )

 HAREN

Kantine Valreep (gemeentewerf Haren), Van Maerlantlaan 1, Haren
15.00 – 16.30 uur: Inleiding en gesprekken met het publiek ‘Over het haventje van Haren’ door en samen met Henk Werners. Wilt u ook herinneringen delen met anderen dan bent u van harte welkom.

Het haventje van Haren werd samen met de Harener vaart, vanaf het Hoornsediep, in 1861 gegraven en aangelegd. Het vaartje lag  achter de huidige bebouwing van de Meerweg vanaf de Westerse Drift Vaart en haven zijn in 1965 gedempt.

Vrij entree (aanmelden via )

Tijdens Open Monumentendag is de Harener Dorpskerk geopend van 11.00-17.00 uur en kan molen De Hoop in de Harener dorpskom (13.00-16.00 uur) worden bezichtigd. Bezoekers kunnen ook de toren beklimmen.