Programma Open Monumentendag 2013: Fietstocht hunebed Noordlaren

Programma Open Monumentendag 2013: Fietstocht hunebed Noordlaren

Het thema van open monumentendag is dit jaar macht en pracht. Velen zullen bij het horen van dit thema wellicht denken aan de borgen, kerken of wellicht het provinciehuis. Maar in onze provincie zijn ook sporen van veel oudere macht en pracht.
In Noordlaren is maar liefst 5500 jaar macht en pracht te zien. Statenlid en archeoloog Sandra Beckerman wil u op Open Monumentendag meenemen op een fiets- en wandeltocht langs deze sporen.
Tijdens eerdere open monumentendagen gaven statenleden rondleidingen op het provinciehuis. Dit jaar gaan statenleden voor het eerst naar buiten. Beckerman is er blij mee. “Eerdere bewoners van Groningen lieten overal sporen achter. Ik wil die sporen laten zien en hun verhalen vertellen. Maar ook hoor ik graag wat anderen weten en denken over deze plekken van vergane macht en pracht.”De door Beckerman uitgezette fietstocht wordt gehouden op zaterdag 14 september a.s. en start om 13.00 uur bij de Bartholomeüs kerk in Noordlaren. De eerste stop is het hunebed. Deze prachtige grafkamers werden 5500 jaar geleden gebouwd door de eerste boeren van Noord-Nederland. Maar wie werden er begraven, de machtige leiders of juist de gewone mensen?
Ook zien we onderweg kleine veentjes, in deze veentjes zijn onder andere prehistorische bijlen gevonden, een offer voor de machtige goden? De fietstocht voert vervolgens naar het Noordlaarderbos waar vele Middeleeuwse sporen te zien zijn. Diepe geulen laten zien waar vroeger de weg van Coevorden naar Groningen liep. En waarvoor werd de heuvel gemaakt die de heilig bergje en galgenberg wordt genoemd?

De fietstocht is ca. 7 km lang. Ook zal er ca. 1 km gelopen worden.

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar . Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar