Programma Open Monumentendag 2013: Fietstocht hunebed Noordlaren

Het thema van open monumentendag is dit jaar macht en pracht. Velen zullen bij het horen van dit thema wellicht denken aan de borgen, kerken of wellicht het provinciehuis. Maar in onze provincie zijn ook sporen van veel oudere macht en pracht.
In Noordlaren is maar liefst 5500 jaar macht en pracht te zien. Statenlid en archeoloog Sandra Beckerman wil u op Open Monumentendag meenemen op een fiets- en wandeltocht langs deze sporen.
Tijdens eerdere open monumentendagen gaven statenleden rondleidingen op het provinciehuis. Dit jaar gaan statenleden voor het eerst naar buiten. Beckerman is er blij mee. “Eerdere bewoners van Groningen lieten overal sporen achter. Ik wil die sporen laten zien en hun verhalen vertellen. Maar ook hoor ik graag wat anderen weten en denken over deze plekken van vergane macht en pracht.”De door Beckerman uitgezette fietstocht wordt gehouden op zaterdag 14 september a.s. en start om 13.00 uur bij de Bartholomeüs kerk in Noordlaren. De eerste stop is het hunebed. Deze prachtige grafkamers werden 5500 jaar geleden gebouwd door de eerste boeren van Noord-Nederland. Maar wie werden er begraven, de machtige leiders of juist de gewone mensen?
Ook zien we onderweg kleine veentjes, in deze veentjes zijn onder andere prehistorische bijlen gevonden, een offer voor de machtige goden? De fietstocht voert vervolgens naar het Noordlaarderbos waar vele Middeleeuwse sporen te zien zijn. Diepe geulen laten zien waar vroeger de weg van Coevorden naar Groningen liep. En waarvoor werd de heuvel gemaakt die de heilig bergje en galgenberg wordt genoemd?

De fietstocht is ca. 7 km lang. Ook zal er ca. 1 km gelopen worden.