Lezing 27 februari 2020: het Huis de Groninger Punt te Glimmen

Lezing 27 februari 2020: het Huis de Groninger Punt te Glimmen

Jim Klingers studeerde medio 2016 cum laude af bij de post-hbo opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg van de Hogeschool Utrecht. Zijn afstudeerscriptie ging over het huis de Groninger Punt te Glimmen. Zijn scriptie werd bekroond met de Scriptieprijs Groninger Geschiedenis 2017.

Het verheugt de Harense Historische Kring Old Go bijzonder, dat Jim Klingers zijn onderzoek nog eens wil toelichten in een lezing te houden op 27 februari a.s. in de Hoeksteen te Noordlaren. Deze lezing met veel uniek beeldmateriaal wordt gehouden in aansluiting op de ledenvergadering van Old Go en zal beginnen ca 20.15 uur.

Tot het onderzoek van Jim Klingers werd gedacht, dat het huis De Groninger Punt van 1736 dateerde. Uit het onderzoek is gebleken, dat het veel ouder is. Ook is er een interessante relatie tussen de tol te Glimmen en de voorganger van het huis Welgelegen aan de Rijksstraatweg te Glimmen. Het onderzoek van Jim Klingers heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd over het huis, dat ook wel is omschreven als ‘een redelijcke goede herberge de Punt genaemt’.

Het huis de Groninger Punt was volgens Jim Klingers een 17e eeuwse grensherberg. Hier begon de invloedsfeer van de stad Groningen. Door de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 is dat nu ook weer de huidige situatie.

Lezing: Jim Klingers
Tijdstip: 27 februari 2020 aanvang ca 20.15 uur (aanvang ledenvergadering 19.30 uur)
Locatie: dorpshuis De Hoeksteen, Lageweg 45A te Noordlaren
Entree: leden Old Go gratis; niet-leden € 2,-

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar . Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar