Excursie Hof te Hemmen 12 september 2020.

De excursie volgeboekt, nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst. Voor het verkorte programma zijn nog wel veel plaatsen vrij.

Zaterdag 12 september 2020 is het de landelijke Open Monumentendag. Wij hadden voor deze dag al een programma op hoofdlijnen uitgewerkt, maar de corona-crisis heeft ons ingehaald. Datzelfde gold voor de geplande excursie op 6 juni 2020 naar de Hof te Hemmen. Wij hebben er nu voor gekozen deze afgelaste excursie te verschuiven naar 12 september en daarmee dus invulling te geven aan de Open Monumentendag op die dag.

De organisatie van zo’n excursie vraagt in deze periode het een en ander. Daarom hieronder de nodige uitleg over onze aanpak. Maar eerst iets over de invulling.

Wij zijn op 12 september 2020 te gast bij Henk van Hemmen op de boerderij de Laankamp, Rijksstraatweg 73 te Haren. Een bijzondere boerderij met een bijzondere geschiedenis en bovendien een rijksmonument. Direct ten noorden van de Molenbuurt liggen de bij de boerderij behorende landerijen tussen de Rijksstraatweg en de A28. Een historisch zeer interessant gebied. Ooit stonden hier de Hof te Hemmen en Huize Warmolts. Vervolgens werd hier ca 1840 het grootste fabriekscomplex ingericht, dat Haren ooit gekend heeft. Van dat complex is nu alleen een kanaaltje – de Jorissenwijk – nog duidelijk zichtbaar. Wat van het fabriekscomplex tot 1905 ook resteerde was de directeurswoning oftewel Huize Buitenzorg, jarenlang de woning van Harens burgemeester Lodewijk Theodorus Jorissen. In het weiland zijn nog enige sporen terug te vinden! Kortom een gebied, dat een bezoek meer dan waard is.

Hoe gaan we dat aanpakken? We willen u in groepjes ontvangen op de boerderij. Daar krijgt u in de stal een korte uitleg over het gebied. Vervolgens maakt u dan een tocht door de weilanden en komt u uiteindelijk weer terug op de Rijkstraatweg tegenover de Botanicuslaan. Onderweg komt u langs een viertal posten, die u op locatie nog een verdere uitleg geven. Naar schatting duurt de tocht 1,5 uur. U loopt deels dwars door de weilanden. Denk dus aan goed schoeisel. Voor personen, die slecht ter been zijn, is de tocht helaas niet mogelijk. Wel ontvangen wij ook deze mensen graag op de boerderij. Voor hen is er dan een verkort programma. Afhankelijk van het aantal deelnemers zullen de starttijden voor de diverse groepjes liggen tussen 12.00 uur en 14.15 uur. De aanvangstijden voor het verkorte programma lopen door tot ca 15.15 uur.

Door u te ontvangen in kleine groepjes zal het mogelijk zijn voldoende afstand te houden. Maar dat maakt het wel noodzakelijk, dat de deelname uitsluitend mogelijk is na voorafgaande aanmelding. U kunt u aanmelden via . Geeft u bij uw aanmelding duidelijk aan of u wilt deelnemen aan de gehele tocht of aan het verkorte programma en met hoeveel personen u komt. U ontvangt dan tijdig voor 12 september a.s. van ons een bevestiging met verdere gegevens. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Old Go ontvangt voor de organisatie van de Open Monumentendag een bijdrage van de gemeente Groningen.

Wij wijzen u er op, dat parkeren bij de boerderij niet mogelijk is. Komt u dus lopend of op de fiets. En parkeer uw fiets aan de Rijksstraatweg. Als u met de auto komt, kunt u het beste een parkeerplekje zoeken in de Molenbuurt. Voor personen met een invalidenparkeerkaart hebben wij bij de boerderij beperkt parkeerruimte beschikbaar. Geeft u dit wel even aan bij de aanmelding.

DEELNAME ALLEEN MOGELIJK NA VOORAFGAANDE AANMELDING VIA