Excursie Hof te Hemmen 12 september 2020.

Excursie Hof te Hemmen 12 september 2020.

De excursie volgeboekt, nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst. Voor het verkorte programma zijn nog wel veel plaatsen vrij.

Zaterdag 12 september 2020 is het de landelijke Open Monumentendag. Wij hadden voor deze dag al een programma op hoofdlijnen uitgewerkt, maar de corona-crisis heeft ons ingehaald. Datzelfde gold voor de geplande excursie op 6 juni 2020 naar de Hof te Hemmen. Wij hebben er nu voor gekozen deze afgelaste excursie te verschuiven naar 12 september en daarmee dus invulling te geven aan de Open Monumentendag op die dag.

De organisatie van zo’n excursie vraagt in deze periode het een en ander. Daarom hieronder de nodige uitleg over onze aanpak. Maar eerst iets over de invulling.

Wij zijn op 12 september 2020 te gast bij Henk van Hemmen op de boerderij de Laankamp, Rijksstraatweg 73 te Haren. Een bijzondere boerderij met een bijzondere geschiedenis en bovendien een rijksmonument. Direct ten noorden van de Molenbuurt liggen de bij de boerderij behorende landerijen tussen de Rijksstraatweg en de A28. Een historisch zeer interessant gebied. Ooit stonden hier de Hof te Hemmen en Huize Warmolts. Vervolgens werd hier ca 1840 het grootste fabriekscomplex ingericht, dat Haren ooit gekend heeft. Van dat complex is nu alleen een kanaaltje – de Jorissenwijk – nog duidelijk zichtbaar. Wat van het fabriekscomplex tot 1905 ook resteerde was de directeurswoning oftewel Huize Buitenzorg, jarenlang de woning van Harens burgemeester Lodewijk Theodorus Jorissen. In het weiland zijn nog enige sporen terug te vinden! Kortom een gebied, dat een bezoek meer dan waard is.

Hoe gaan we dat aanpakken? We willen u in groepjes ontvangen op de boerderij. Daar krijgt u in de stal een korte uitleg over het gebied. Vervolgens maakt u dan een tocht door de weilanden en komt u uiteindelijk weer terug op de Rijkstraatweg tegenover de Botanicuslaan. Onderweg komt u langs een viertal posten, die u op locatie nog een verdere uitleg geven. Naar schatting duurt de tocht 1,5 uur. U loopt deels dwars door de weilanden. Denk dus aan goed schoeisel. Voor personen, die slecht ter been zijn, is de tocht helaas niet mogelijk. Wel ontvangen wij ook deze mensen graag op de boerderij. Voor hen is er dan een verkort programma. Afhankelijk van het aantal deelnemers zullen de starttijden voor de diverse groepjes liggen tussen 12.00 uur en 14.15 uur. De aanvangstijden voor het verkorte programma lopen door tot ca 15.15 uur.

Door u te ontvangen in kleine groepjes zal het mogelijk zijn voldoende afstand te houden. Maar dat maakt het wel noodzakelijk, dat de deelname uitsluitend mogelijk is na voorafgaande aanmelding. U kunt u aanmelden via . Geeft u bij uw aanmelding duidelijk aan of u wilt deelnemen aan de gehele tocht of aan het verkorte programma en met hoeveel personen u komt. U ontvangt dan tijdig voor 12 september a.s. van ons een bevestiging met verdere gegevens. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Old Go ontvangt voor de organisatie van de Open Monumentendag een bijdrage van de gemeente Groningen.

Wij wijzen u er op, dat parkeren bij de boerderij niet mogelijk is. Komt u dus lopend of op de fiets. En parkeer uw fiets aan de Rijksstraatweg. Als u met de auto komt, kunt u het beste een parkeerplekje zoeken in de Molenbuurt. Voor personen met een invalidenparkeerkaart hebben wij bij de boerderij beperkt parkeerruimte beschikbaar. Geeft u dit wel even aan bij de aanmelding.

DEELNAME ALLEEN MOGELIJK NA VOORAFGAANDE AANMELDING VIA  

Old Go

De Harense Kring Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

(Mede-)Organisatie Open Monumentendag en Dag van de Harense Geschiedenis

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00u bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar . Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden? U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier (zie onder vereniging-lidmaatschap). 

Heeft u een algemene vraag of opmerking? Stuur een mailtje naar

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud en/of de website? Stuur een mailtje naar

Heeft u een vraag of opmerking over de website? Stuur een mailtje naar