Verslag Open Monumentendag 2018.

Verslag Open Monumentendag 2018.

Het thema van de Open Monumentendag 2018 was 'Verdwenen Waterwegen'. Voor dit thema waren een aantal activiteiten voor een aantal lokaties ontwikkeld.

Noordlaren
De opening vond plaats in de Barthlomeuskerk door wethouder mevrouw Mathilde Stiekema, gevolgd door een lezing van de heer Eppo van Koldam over de Verdwenen Waterwegen

Hier waren ongeveer 40 personen aanwezig waarvan de meesten zich hadden opgegeven voor de boot- en huifkartocht naar palinghandel Vos bij het begin van het Drentsdiep.

Daar de fluisterboot van het Gronings landschap, de Raidomp niet meer dan 20 personen kan vervoeren, ging de andere groep met een huifkar van Willy van Delden uit Noordlaren langs de Meester Koolweg en de Osdijk naar Vos. De fluisterboot volgde een route over het Zuidlaardermeer.
Tijdens de boottocht heeft de heer Henny Groenendijk een boeiend betoog gehouden over de archeologische waarde van het gebied. Bij Vos wisselden de groepen van vervoermiddel.

Haren
In de gemeentewerf aan de Van Mearlantlaan in Haren was een lezing gepland die gehouden werd door de heer Henk Werners. Het onderwerp hier was het verdwenen haventje van Haren.
Aan de hand van beelden van het haventje en de omgeving ervan, werden herinneringen verteld door de aanwezigen en dar waar nodig aanvullingen gemaakt op de toelichtingen van de heer Werners. De belangstelling bestond uit ongeveer 45 personen en was daardoor vele malen groter dan verwacht. Voortdurend moesten er stoelen worden bijgeplaatst.

Noot
De activiteiten werden ontwikkeld door het Historisch Platform Haren, waar Old Go deel van uitmaakt. De andere deelnemende organisaties zijn Stichting Klooster Yesse en de Harener Historische Commissie.

Klik hier voor het boekje over de verdwenen waterwegen

 

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl