Verslag Open Monumentendag 2012

Verslag Open Monumentendag 2012

Groen van Toen is dit jaar het thema van de landelijke Open Monumentendag dat gehouden zal worden op zaterdag 8 september a.s. Ook in de groene gemeente Haren is veel ‘Groen van Toen’ te vinden. Tijdens de Open Monumentendag zijn er dan ook verschillende gratis activiteiten gepland.
PROGRAMMA
Bus- en wandelexcursie
Tijdens deze excursie maakt u een korte wandeling in het monumentale Boeremapark, waar u uitleg krijgt van de heer U. Medema over de historie van het park.
Om 10.45 vertrekt de bus richting het Quintusbos, daar krijgt u om 11 uur de gelegenheid om een kopje koffie te drinken. Mevrouw A. Wolff zal daarna rond 11.30 uur met u naar de eendenkooi wandelen waar zij iets zal vertellen over de bijzonderheden. De bus rijdt weer naar Haren rond 12.30 uur.

  • Excursieleidster: mevrouw A. Bakker van de historische vereniging Old Go
  • Rondleiders: De heer U. Medema in het Boeremapark en mevrouw A. Wolff in het Quintusbos
  • Aanvang: 10.00 uur
  • Duur rondleiding: circa 3 uur
  • Max. aantal personen: 24
  • Verzamelpunt: bij de zijingang van het gemeentehuis, Raadhuisplein 10, Haren
  • Opgave bij mevrouw. C. Rodenburg-Folkerts uiterlijk 4 september 2012, via telefoonnummer 050-5339911 of via de e-mail: c.m.folkerts@haren.nl

Film over speeltuin Paterswoldsemeer
In 't Clockhuys zal 's middag een korte film draaien die de heer Drs. A.H. van Slageren heeft gemaakt over de historie van de speeltuin op die lokatie.

Knooppuntenfietsroute Haren-Groningen
Speciaal voor de Open Monumentendag is er een fietsroute samengesteld langs groene plekjes in de gemeente Haren. Deze route is te volgen op de ANWB knooppuntenkaart voor Groningen en Drenthe. Deze kaart is voor €5.95 te koop bij boekhandel Boomker in Haren en de ANWB winkel in Groningen.

Tijdens de Open Monumentendag zijn er langs deze route een aantal tuinen opengesteld. Het gaat om de Natuurtuin (Viaductweg 52, 9756 HS Haren), Reinhart Orchideeën (Westerveen 16, 9751 HW Haren), Colour & Garden (Zuidlaarderweg 3, 9756 CE Glimmen) en de tuin van de familie Schipper (Duinweg 1, 9479 TM Noordlaren). De route door de gemeente Haren start bij de Hortus en gaat langs de volgende knooppunten: 75-83-84-78-81-87-61-66-64-55-54-57-59-86-77-75.
Verder zijn nog diverse andere fietsroutes te kiezen van de knooppuntenkaart. Bovendien is de lijst met monumentale bomen in de gemeente Haren te downloaden van de website www.haren.nl.

Korting entree Hortus
Met de bon uit de Kunst- en Cultuurspecial van Haren dé Krant, kunnen op zaterdag 8 september, de eerste 50 bezoekers € 1,- korting p.p. krijgen op de entree.

Openstelling Dorpskerk Haren
Tijdens de Open Monumentendag is de Dorpskerk in Haren tussen 10.00 – 16.00 uur open voor publiek.

Vanwege het thema Groen van Toen is ervoor gekozen om aandacht te besteden aan Liturgisch Bloemschikken. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd, in laat-romaanse stijl en gewijd aan Sint Nicolaas. De preekstoel dateert van 1725 en het Hinsz-orgel van 1770.
De toren is dit jaar echter NIET geopend.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl