13. Register naamsaanneming

13. Register naamsaanneming

Korte beschrijving inhoud:  Na een algemene inleiding over het systeem van de invoering van vaste geslachtsnamen (familienamen) wordt de invoering van de vaste familienamen in de gemeente Haren beschreven. Van acht personen is de acte van naamsaanneming uit 1826 bewaard gebleven. Uitvoerig wordt beschreven welke personen dit waren, waar ze woonden, wie hun ouders en kinderen waren en – indien mogelijk – wat de verklaring is voor de aangenomen familienaam.

Toegang archief: Deel 1, inventarisnummer 890

Bij de foto: Jan van Hemmen op zijn  90e verjaardag met om hem heen vlnr zijn zwager Kornelis Kampinga, zijn zusters Aaltje van Hemmen, Grietje van Hemmen en Geessien Kampinga-van Hemmen. HIndrik Antonie, de grootvader van de jarige Jan, nam de achternaam Van Hemmen aan. Evenals diens broer Jan Antonie. Ook hun zuster Trijntje gebrukte de achternaam Van Hemmen. De familie was afkomstig van een boerderij te Hemmen in de huidige Molenbuurt te Haren. 

Bijlage:
Aanneming vaste geslachtsnamen in Haren

 

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl