9. Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945

9. Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945

Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945

H.J.C. Bekenkamp 
Harener Historische Reeks nr 9, Haren 1995 
Boekhandel Boomker & Savenije Haren in samenwerking met Knoop Haren BV 
ISBN 90.71809.34 .
Tot stand gekomen met financiële steun van het departement Groningen-Haren van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, het H.S. Kammingafonds en van de gemeente Haren 

De oorlogsjaren hebben diepe sporen getrokken door de Harense samenleving. In dit boek komen alle aspecten van de bezetting van Haren aan de orde. Hoe aanvankelijk het dagelijks leven gewoon door bleef gaan en alles normaal leek te functioneren. Dat daar geleidelijk verandering in kwam. Joodse inwoners werden afgevoerd naar Westerbork. De gemeenteraad werd op non-actief gezet. Er ontstond goederenschaarste en distributie van wat er nog wel was. De organisatie van het verzet in Haren, de overval op het gemeentehuis en de massagraven in de Appèlbergen. Uiteraard ook de rol van de NSB’ers in de gemeente en hoe de bevolking met ze om ging. De beschieting van het spoorwegemplacement Onnen door de geallieerden en het neerstorten van een vliegtuig aan de Blekenweg. Uitgerekend op een woning waarin Duitse soldaten verbleven. Tenslotte de bevrijding van Haren door de Canadezen en het herstel van het gezag. Eerst door militaire instanties en later door provisorisch burgerbestuur. De schorsing van burgemeester Nauta en de vreemde procedure rond de vervanging van de in november 1944 gefusilleerde gemeentesecretaris Pieter Wierenga.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl