16. Julianapark - Het begin van Tuinstad Haren

16. Julianapark - Het begin van Tuinstad Haren

Julianapark – Het begin van Tuinstad Haren  
Mr. Eppo van Koldam  
Harener Historische Reeks nr 16, Haren 2010  
Uitgeverij Boomker Haren/Uitgeverij Knoop Haren  
ISBN 978.90.71809.86.6                                                
Tot stand gekomen met financiële steun van de gemeente Haren  

Per 1 januari 1915 moet Haren het dorp Helpman afstaan aan Groningen. In één klap raakte Haren een derde van het aantal inwoners kwijt. Een grote teleurstelling voor de ambitieuze burgemeester Mr. Dirk Boerema. Hij ging echter niet bij de pakken neerzitten. Het verlies van Helpman moest snel gecompenseerd worden. Dat kon door van Haren een riante tuinstad te maken. De inrichting van een villapark direct te zuiden van de bestaande dorpskom was een eerste stap in de goede richting. Zo ontstond in 1919/1920 het Julianapark. De eerste plan matige uitbreiding van het dorp Haren. Dit boek beschrijft de totstandkoming van het Julianapark in het perspectief van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de eerste decennia van de 20e eeuw. Als eerste bewoners worden in het boek genoemd: Warner Hemmes, Laurens Houttuin, Hemmo W. Hemmes, Antoon Rookmaker, Jan Wolter Borgesius, Hendrik Louis Couturier, Maria Emilia Frick, Elze Zondag, Jelle Helfrich, Pieter G. Vierkant Tukker, Albert Rost, Leena Schaap, Berendina Schaap, Oetse Frederik Bakker, Dirk Tjapko Pik, Hermannus Ellens Oving, Cato Johanna Scholten en Adrianus Johannes Schuit. Bijzondere aandacht is er in het boek voor architect Jan Kuiler en tuinarchitect Jan Vroom. De tekening met het ontwerp van Jan Vroom voor de aanleg van het Julianapark is in het boek opgenomen.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl