17. De geschiedenis van de Appelbergen

17. De geschiedenis van de Appelbergen

De geschiedenis van de Appelbergen – Hoe een landschap zijn verleden weerspiegelt  
G. Schilder-Hutten, MA 
Harener Historische Reeks nr 17, Haren 2011 
Uitgeverij Boomker Haren/Uitgeverij Knoop Haren 
ISBN 978.90.71809.87.3 
Tot stand gekomen met financiële steun van de gemeente Haren 

Appèlbergen is een natuurgebied dat aan de zuidkant van de gemeente Haren ligt. Het gebied is vooral bekend om zijn recreatieve functie: generaties Stadjers en bewoners van gemeenten ten zuiden van de stad hebben de Appèlbergen in de weekenden bezocht en doen dat nog steeds, omdat het zo’n schitterend wandel- en fietsgebied is. De tram bracht Stadjers naar het wandelgebied dat in de loop der tijd bijna geheel omgeven werd met een reeks uitspanningen, waar na de wandeling de dorst gelest kon worden. De Appèlbergen staat echter voor meer. Dit boek geeft een totale geschiedenis van de Appèlbergen, waarbij behalve de recreatie, ook de strategische ligging in het verleden op de route van de stad naar het zuiden, het gebied als militair oefenterrein en het door Staatsbosbeheer ontwikkelde natuurbehoud aan de orde komen. De vele illustraties roepen herinneringen op aan vroeger.

Omdat dit deel uitverkocht is, is een afdruk in pdf-format beschikbaar. Vanwege de omvang is deze afdruk verdeeld over vijf bestanden.
Voorblad, inhoud en inleiding
Hoofdstuk 1
Hoofdstuk 2
Hoofdstuk 3
Literatuur, colofon en achterzijde

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl