12. Bouwkunst in Haren - Rijksmonumenten in de gemeente Haren

12. Bouwkunst in Haren - Rijksmonumenten in de gemeente Haren

Bouwkunst in Haren - Rijksmonumenten in de gemeente Haren 
Ir. P.W. Havik 
Harener Historische Reeks nr 12, Haren 1999 
Boekhandel Boomker & Savenije 
ISBN 90.71809.50.1 
Tot stand gekomen met financiële steun van het departement Groningen-Haren van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, Rabobank Groningen e.o. en de gemeente Haren

In dit boek aandacht voor de architectuur en stedebouw in de gemeente Haren. Na een korte inleiding over de ontwikkeling van het dorp Haren, volgt een uitvoerige beschrijving van de diverse bouwstijlen, die in de gemeente Haren zijn toegepast vanaf het einde van de negentiende eeuw. Dit uiteraard aan de hand van voorbeelden van panden, die in de gemeente zijn aangewezen als rijksmonument. Zo worden besproken: het Eclecticisme, de Um-1800-stijl, Art Nouveau of Jugenstil en Chaletstijl, Engelse Landhuisstijl, Amsterdamse School, Functionalisme en Delftse School.
Een groot aantal objecten wordt apart beschreven met bij elk object een foto:
** te Glimmen: Hoge Hereweg 94 (Vogelzang), Rijksstraatweg 5 (boerderij Weltevreden), Rijksstraatweg 77 (De Brinkkamp);
** te Haren: Dilgtweg 6, Julianalaan 11 (Lindenhof), Lutsborgsweg 51/53 (Sassenhein), Rijksstraatweg 17 (De Dilcht), Rijksstraatweg 19, Rijksstraatweg 32, Rijksstraatweg 45 (De Wyk), Rijksstraatweg 69 (Linqenda), Rijksstraatweg 70 ('t Klaverblad), Rijksstraatweg 73 (De Laankamp), Rijksstraatweg 76 ('t Huis de Wolf), nabij Rijksstraatweg 226 (tramwachthuisje), Rijksstraatweg 240 (Huize de Hondsrug), Rijksstraatweg 242, Rijksstraatweg 290 (poortgebouw De Eshof), tegenover Rijksstraatweg 326 (tramwachthuisje), Rijksstraatweg 348 (Hesterstede), Rijksstraatweg 353 ('t Zunneke), Rijksstraatweg 377, Rijksstraatweg 381 (De Dobbe), Stationsweg 20 (Het Uilennest), Terborgsteeg 4, Viaductweg 8 (manege), Viaductweg (viaduct), Waterhuizerweg 7 (Tuindorpschool), Weg voor de Jagerskampen 3, Weg voor de Jagerskampen 30 (De Jagerskampen), Westerse Drift 25, Westerse Drift 95;
** te Onnen: Waterleidingweg 4/6/8 (pompstation waterbedrijf).
Als bijlage is bijgevoegd een overzicht van alle rijksmonumenten in de gemeente Haren (Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen) met een korte beschrijving en een kleine foto. In dit overzicht zijn ook de gebouwen van voor 1850 opgenomen, die meestal zijn opgetrokken in een traditioneel-ambachtelijke bouwtrant en in het boek niet verder worden besproken (zoals boerderijen, molens en kerken).

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl