Verslag Open Monumentendag 2019

Verslag Open Monumentendag 2019

Open Monumentendag 2019 stond in het teken van "Plekken van plezier", plaatsen waar de mensen plezier hadden en maakten. Open Monumentendag werd in de Dorpskerk van Haren geopend door dorpswethouder Philip Broeksma. In de Dorpskerk werden twee lezingen gehouden. Ds. Rudof Oosterdijk had een buitengewoon interessant verhaal over de veranderende positie van de kerk wat betreft  "Feestvieren in de kerk". De gehele lezing is beschikbaar via de link onderaan dit artikel. Binnenkort verschijnt de samenvatting van de lezing in Harens Old Goud. Eppo van Koldam vertelde over "Feest en plezier in Haren" waarbij hij ondermeer inging op het onstaan van Appèlbergen en uitspanning de Twee Provinciën aan de Meerweg. In het koor van de kerk stond een foto-expositie met oude foto's van 'Plekken van plezier in de voormalige gemeente Haren". Op het pleintje voor Dorpskerk stonden voor de kinderen een nostalgische draaimolen en een kop van Jut waarbij een prijsje te winnen was en was er een gratis suikerspin.

Molen de Hoop in Haren en Molen de Korenschoof in Noordlaren hielden Open Huis. Aan het Paterswoldsemeer aan de Meerweg bij VWDTP, Vereniging Watersport de Twee Provinciën, presenteerde de Stichting oud-Zeilend-Hout haar mooiste houten zeilboten. Er was ook een foto-expositie van "Plekken van plezier op en rond het Paterswoldsemeer" te zien. De foto`s van de foto-exposities zijn binnenkort beschikbaar op deze site, Vanuit het paviljoen Appèlbergen was een fietstocht langs de gemeentelijke- en rijksmonumenten van Glimmen uitgezet. Voor de kinderen was er bosgolf met een versnapering in Appèlbergen. Op de site zijn de foto`s van de panden en de route van de fietstocht beschikbaar (foto`s, fietstocht Glimmen). Op zondag was de Bartholomeuskerk in Noordlaren geopend. Er werden mini-orgelconcertjes gegeven door organist Jan-Arjen Mondria. De uitslag van de fotowedstrijd is op dit moment nog niet bekend.

Klik hier voor een uitgebreid verslag in Harens Old Goud 2019 nummer 2, blz. 16

Klik hier voor het boekje van de fietstocht in Glimmen

Klik hier voor de lezing "Feestvieren in de kerk" van ds. R. Oosterdijk

 

 

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl