Lezing Ali Bakker en Auke van der Woud 31 oktober 2019: Langs de wegen van Haren

Lezing Ali Bakker en Auke van der Woud 31 oktober 2019: Langs de wegen van Haren

Op 31 oktober 2019 hebben Auke van der Woud en Aly Bakker een lezing gehouden over de wegen in Haren. Voor een gehoor van ongeveer 50 personen ging Auke van der Woud voor de pauze in op het ontstaan van de infrastructuur in ons land. Aly Bakker vertelde na de pauze over haar drie favoriete wegen in Haren: de Rijksstraatweg, de Oosterweg en de Mellenssteeg.

Aan de hand van kaartjes uit zijn boeken liet Auke van der Woud zien hoe het stelsel van spoorlijnen in ons land maar moeilijk van de grond kwam. Aanvankelijk kwamen er alleen spoorlijnen tussen de grote steden in het westen van het land. Door ingrijpen van de regering ontstond vervolgens het huidige landelijke spoorwegnet. Dit net werd later nog aangevuld met interlokale tramverbindingen. Problemen die in ons land bij de aanleg van spoorlijnen overwonnen moesten worden, waren de zachte ondergrond en de noodzakelijke overbrugging van de vele rivieren. Die bruggen moesten ook nog eens bestand zijn tegen zware ijsgang. In de 18e eeuw werden ook veel kanalen aangelegd. Bij de wegen werd aanvankelijk voortgeborduurd op het oude netwerk van zandwegen. Dit had tot gevolg dat veel oude Rijkswegen door de steden en dorpen liepen. Zelfs in de vorige eeuw wilde men nog vierbaanswegen dwars door de steden aanleggen. Het Emmaviaduct in Groningen is daar een voorbeeld van.

Aly Bakker begon met muziek van Wim Sonneveld. Daarna liet ze beelden zien van de Rijksstraatweg, de Mellenssteeg en de Oosterweg. Dit mede op basis van het boekje van oud-schoolhoofd Bos uit het begin van de vorige eeuw en het boekje van de heer Ketelaar over straatnamen in de Harener Historische Reeks. Meester Bos, hoofd van de openbare school aan de Kerkstraat, ergerde zich al in 1922 aan alle drukte op de Rijkstraatweg. Je kon er niet eens meer rustig over de straat wandelen! In het boekje van Ketelaar staat en verklaring voor alle straatnamen in Haren. Erg leuk waren de foto’s van de kunstwerken die zijn geplaatst in de nieuwbouwwijk op de locatie van de voormalige Emdaborg aan de Oosterweg. Eén van die foto’s ziet u hierboven.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl