Abraham had zijn mosterd kunnen halen in Appèlbergen
Abraham had zijn mosterd kunnen halen in Appèlbergen
Glimmenaren en mensen uit de wijde omgeving kennen de plek wel: de Mosterdpot in Appèlbergen. Maar die naam?! Waar komt die veldnaam (toponiem) vandaan? Veldnamen, tegenwoordig gebruikt men kadastrale aanduidingen. Dan blijkt dat een leuke relatie gelegd kan worden met de uitdrukking: "Weten waar Abraham de mosterd haalt." Maar eerst iets over de geschiedenis van het terrein.
Mosterdpot is een rond terrein aan de Hoge Hereweg in Glimmen, vlakbij het paviljoen Appèlbergen. De naam bestond tenminste al begin twintigste eeuw.
Het perceel was in den beginne een hooi-/groenland en soms een graanakker. Sinds 1930 is het ingericht als sportterrein. Zonder voorzieningen, soms modderig en met een slecht onderhouden grasveld. De Groninger-Harense Hockey Club Groningen (GHHC, opgericht in 1926) speelde er in de 30/40er jaren, vanaf het begin werd er gevoetbald, de windhondenvereniging hield er wedstrijden (1954), er waren kinderspelen op 30 april en er was "pedagogisch voetbal" georganiseerd door de Harener Politiesportvereniging voor de jeugd "ter bevordering van de sportiviteit" (rond 1958). VV Glimmen speelde er jarenlang (vanaf 1967) en de scholen uit Glimmen sportten er bij mooi weer.
Er gaan meerdere verklaringen rond over de naam. Ook deze krant vroeg het zich af (26 juni 2020). Er zou mosterd verbouwd zijn (geen aanwijzingen voor), oeverzwaluwen in de zandwand poepten mosterdkleurig (is niet zo) en de vorm lijkt op een mosterdpot (met een beetje fantasie). Maar mosterd kan ook een verbastering zijn van: mostaard, musterd, mutsaard en dat betekent: takkenbossen, brandstapel. Mutsen betekent knotten, afhakken.
Daarom dacht ik: deze plek heeft te maken met takkenbossen, met mutsaards en heeft daarom de veldnaam Mosterdpot gekregen. En toen kwam mijn zus met een definitief bewijs uit het archief van Old Go: een foto met twee mannen op de Mosterdpot met een takkenbos tussen hen in! Dit verklaart ook de uitdrukking "Weten waar Abraham de mosterd haalt." Hij had een mutsaard - takkenbos- nodig om zijn zoon te offeren (Genesis 22 vers 6).
Henk Bakker voor de Harense Historische Vereniging Old Go
Met dank aan Ali Bakker, oprichter van Old Go
Belangrijke bron: Nieuwsblad van het Noorden
Foto Beeldbank Groningen/Old Go
Dit artikel is gepubliceerd in Haren de Krant juni 2021.
Artikelen
Old Go
De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer.
Gevarieerd aanbod
Lezingen en excursies
Organisatie Open Monumentendag
Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's
Publicaties in Haren de Krant
Presentatie en promotie op evenementen.
Info-centrum
Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.