22. Hortus Haren, een geschiedenis van mensen, tuin en organisatie

22. Hortus Haren, een geschiedenis van mensen, tuin en organisatie

Hortus Haren; Een geschiedenis van mensen, tuin en organisatie. Drs. Ger Blijham en Dr. Albert Buursema. Harener Historische Reeks nr. 22, Haren, 2021. Uitgeverij Boomker Haren/Uitgeverij Knoop Haren BV. ISBN 978-90-6148-004.4.

'Hortus Haren' bestaat inmiddels honderd jaar. Hoewel geen traditionele Hortus botanicus meer, heeft deze nog wel een speciale functie voor plantenstudie.
De geschiedenis van de Hortus botanicus van de Groninger universiteit is veel langer: die begon al ruim 450 jaar eerder in Groningen. Aan die prequel wordt de nodige aandacht besteed met een heel hoofdstuk als 'intro'. 
De relatief korte periode van de hortus in Haren kent een bewogen historie. Bij het doornemen van bronnen en het schrijven van die geschiedenis kwamen beide auteurs tot de conclusie: De Hortus botanicus te Haren is als heel bijzondere ecologische tuin opgezet, maar tegelijk mag het een wonder heten dat Hortus Haren nog bestaat. Er waren duizelingwekkende hoogte- en dieptepunten. Zo waren er grote evenementen met honderdduizenden bezoekers, maar niet lang daarna volgde een faillissement, waarna de Hortus als een Phoenix uit de as herrees.
Inmiddels is Hortus Haren in rustiger vaarwater beland met een langzame maar gedegen ontwikkeling op een bescheidener schaal, uitgaande van realistische doelen. Daarbij is de inzet van vele vrijwilligers essentieel. De Hortus, met 'onderdelen'- tuinen - uit verschillende perioden vertelt zelf ook zijn geschiedenis: vanaf de aanleg via onder meer de Chinese tuin tot de meest recente Hondsrugtuin. En boven alles: Hortus Haren leeft!

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl