Veel etalages van winkels waren rond de Kersttijd 2021 opgemaakt met veel kerstlichten en kerstversieringen, zo ook een etalage van Jaap Glastra’s fietsenwinkel op de hoek van de Kerkstraat en de Hortuslaan. In een van de etalages van de fietsenwinkel was tijdens de kerstvakantie een bijzonder bouwwerk te zien.
De buurman van Jaap Glastra van de fietsenwinkel, dhr. Peter van der Werf van het Hubo hobbyhuis had, mogelijk als tijdverdrijf in de corona lockdown, een model gemaakt van de panden waarin Hubo en Glastra waren gevestigd en dit schaalmodel verder aangekleed met verlichting, straatstoffering als lantaarnpalen, bomen en sneeuw etc. Een goed geslaagde presentatie en activiteit! Waarom ondergetekende hierover bericht, is erin gelegen dat naast het prachtige model geen verdere informatie aanwezig was over bijvoorbeeld de ontwerparchitect en bouwjaar. Misschien kan hieronder daarin deels worden voorzien.
Het linker pand is ontworpen door architect A.J. Feberwee, een architect uit Groningen, die in de Kerkstraat al een gebouw had ontworpen, aan de overkant tegenover de Dorpskerk, het pand met de doorgang naar de oude Hoflaan naast de slagerij. Hij ontwierp ook de manege in Harenermolen aan de Viaductweg en meerdere woningen en villa’s in Haren, oa aan de Jachtlaan. Het pand Kerkstraat met nummers 8 en 10, was bestemd voor bedrijven en bovenwoningen, en had een doorgang naar de in het pand geplande bakkerij en snoepwinkel voor de heer Prins links er van. Het pand rechts van de doorgang was bedoeld voor drogisterij Kwant, later melkhandel de Vries. Er bestaat een foto van het pand in aanbouw van ca 1930.
Het hoekpand Kerkstraat - Hortuslaan met de nummers Kerkstraat 12A en B is ontworpen door het architectenbureau van Wijk en Broos, eveneens uit Groningen, het bureau ontwierp ook een aantal villa’s en winkelvoorgevels in Haren. Het bewuste pand was bestemd voor een kleine winkel in sportartikelen en voor de winkel in huishoudelijke artikelen van dhr. Petrusma, later Nijdeken en werd gebouwd in 1931. De winkel had een vijftal etalages, hetgeen voor die tijd uniek genoemd mag worden. Bij de opening werd het nieuwe pand daarom dan ook geprezen in het Nieuwsblad van het Noorden dat over de opening berichtte. Later werd de kleine winkel bij de grote getrokken en waren er dus zes etalages beschikbaar.
Roelof van Wijk voor de Harense Historisch Vereniging Old Go
Gebruik is gemaakt van het boek van Hein Bloemink: “van verdwenen winkels en andere volksverhalen”, Haren 2001
Dit artikel is geplaatst in Haren de Krant maart 2022.