Maquette hoek Kerkstraat - Hortuslaan

Maquette hoek Kerkstraat - Hortuslaan

Veel etalages van winkels waren rond de Kersttijd 2021 opgemaakt met veel kerstlichten en kerstversieringen, zo ook een etalage van Jaap Glastra’s fietsenwinkel op de hoek van de Kerkstraat en de Hortuslaan. In een van de etalages van de fietsenwinkel was tijdens de kerstvakantie een bijzonder bouwwerk te zien.

De buurman van Jaap Glastra van de fietsenwinkel, dhr. Peter van der Werf van het Hubo hobbyhuis had, mogelijk als tijdverdrijf in de corona lockdown, een model gemaakt van de panden waarin Hubo en Glastra waren gevestigd en dit  schaalmodel verder aangekleed met verlichting, straatstoffering als lantaarnpalen,  bomen en sneeuw etc. Een goed geslaagde presentatie en activiteit! Waarom ondergetekende hierover bericht, is erin gelegen dat naast het prachtige model geen verdere informatie aanwezig was over bijvoorbeeld de ontwerparchitect en bouwjaar. Misschien kan hieronder daarin deels worden voorzien.

Het linker pand is ontworpen door architect A.J. Feberwee, een architect  uit Groningen, die in de Kerkstraat al een gebouw had ontworpen, aan de overkant tegenover de Dorpskerk, het pand met de doorgang naar de oude Hoflaan naast de slagerij. Hij ontwierp ook de manege in Harenermolen aan de Viaductweg en meerdere woningen en villa’s  in Haren, oa aan de Jachtlaan. Het pand Kerkstraat met nummers 8 en 10, was bestemd voor bedrijven en bovenwoningen, en had een doorgang naar de in het pand geplande bakkerij en snoepwinkel voor de heer Prins links er van. Het pand rechts van de doorgang was bedoeld voor drogisterij Kwant, later melkhandel de Vries. Er bestaat een foto van het pand in aanbouw van ca 1930.

Het hoekpand Kerkstraat - Hortuslaan met de nummers Kerkstraat 12A en B is ontworpen door het  architectenbureau van Wijk en Broos, eveneens uit Groningen, het bureau ontwierp ook een aantal villa’s en winkelvoorgevels in Haren. Het bewuste pand was bestemd voor een kleine winkel in sportartikelen en voor de winkel  in huishoudelijke artikelen van dhr. Petrusma, later Nijdeken en werd gebouwd in 1931. De winkel had een vijftal etalages, hetgeen voor die tijd uniek genoemd mag worden. Bij de opening werd het nieuwe pand daarom dan ook geprezen in het Nieuwsblad van het Noorden dat over de opening berichtte. Later werd de kleine winkel bij de grote getrokken en waren er dus zes etalages beschikbaar. 

Roelof van Wijk voor de Harense Historisch Vereniging Old Go 
Gebruik is gemaakt van het boek van Hein Bloemink: “van verdwenen winkels en andere volksverhalen”, Haren 2001
Dit artikel is geplaatst in Haren de Krant maart 2022.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl