Lezing Eppo van Koldam 15 juli 2022: Meerweg

Lezing Eppo van Koldam 15 juli 2022: Meerweg

Bij een brainstorm binnen het bestuur van Old Go kwam de volgende gedachte naar voren: als we de mensen nu eens opzoeken. Bijvoorbeeld een lezing bij iemand in de tuin over de betreffende straat. Eppo van Koldam zag het houden van zo’n lezing wel zitten en Hermien Noordhoff bood enthousiast de tuin bij haar woning Meerweg 86 te Haren aan als eerste locatie. Per brief werden alle bewoners van de Meerweg tussen de Westerse Drift en de A28 uitgenodigd en uiteraard waren ook leden van Old Go van elders welkom. De opkomst was overweldigend, bijna 40 personen gaven aan de uitnodiging gehoor. De versterking van de contacten in de straat werd door veel buurtbewoners als een positief punt gezien van dit initiatief van Old Go.

Maar o jee, tijdens een eerste test bleek de kwaliteit van de gepresenteerde plaatjes volstrekt onvoldoende. Er waren stevige maatregelen nodig om het daglicht af te schermen. Gelukkig was er nog voldoende tijd om de nodige plannen daarvoor uit te werken. Vrijdagmiddag 15 juli 2022 om 14.30 begonnen Eppo en Hermien met de opbouw van het theater, daarbij enorm geholpen door Henny en Ida ter Wee, de buren van Hermien. Om 17.30 uur was het theater klaar en de kwaliteit van de vertoonde beelden voldoende en dat zou met de ondergaande zon alleen nog maar beter worden.

Vanaf 19.00 uur werd het binnenkomende publiek ontvangen met een kopje koffie. Om 19.30 begon Eppo met zijn lezing. Zou het droog blijven? De hele dag werd buienradar intensief geraadpleegd. De meldingen lieten een wisselend beeld zien. De laatste voorspelling was: een spatje om 20.15 uur. Dat kwam uit, maar het bleef inderdaad bij een spatje. Het publiek kon blijven zitten en een lieve dame hield even een paraplu boven de apparatuur van Eppo (zie de foto). Vol enthousiasme hield Eppo zijn verhaal aan de hand van diverse kaarten en foto’s. Een dankbaar applaus klonk na afloop.

De avond werd afgesloten met een drankje en een gezellig (buurt)praatje. Henk Bazuin bezette een tafel met promotiemateriaal. Vervolgens werd het theater weer ontmanteld. Om 23.00 uur was de tuin weer, zoals hij was. Ook deze keer dankzij de hulp van de buren en ook van Henk Bazuin. Moe maar tevreden dronken Hermien en Eppo nog een laatste glaasje fris.

Duidelijk is, dat de aangeboden formule aanspreekt. Dit gaan we dus vaker doen. Hebt u een tuin, garage, stal of ruime huiskamer en wilt u graag Old Go te gast hebben, laat het ons weten (info@oldgo.nl). Wij bekijken dan de mogelijkheden.

(foto Henk Bazuin)

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl