Open Monumentendag 14 en 15 september 2024

Open Monumentendag 14 en 15 september 2024

Old Go presenteert weer een boordevol programma op de Open Monumentendag. Centraal staat een ontdekkingsreis langs de monumenten aan de Rijksstraatweg.

Tweehonderd jaar Rijksstraatweg
Het thema van de landelijke Open Monumentendag voor 2024 is: “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”. De Rijksstraatweg in Haren is zo’n erfgoed, een eeuwenoude verbindingsweg van Groningen via Haren naar Assen en verder naar Zwolle en andere bestemmingen. Lange tijd was de weg grotendeels onverhard en was het onderhoud een taak van de stad Groningen en de aanwonenden. Daar kwam in 1824 verandering in. Een steen bij de brug de brug over de Drentsche Aa getuigt daarvan. Het opschrift luidt: “Op den 5 mei 1824 werd hier de eerste steen gelegd door Gustaaf Willem baron van Imhoff, in leven Gouverneur dezer provincie”. De weg werd van een klinkerbestrating voorzien en de verantwoordelijke daarvoor was de rijksoverheid, daarom werd het vanaf dat moment de ‘Rijksstraatweg’. Dit jaar bestaat de Rijksstraatweg dus 200 jaar. Alle reden om de weg een centrale rol te geven in het programma Open Monumentendag 2024.

Een programma vol variatie
In samenwerking met het Comité Open Monumentendag gemeente Groningen en Ondernemend Haren presenteert Old Go een programma vol variatie. Onderstaand een overzicht van de activiteiten. Voor de details van het programma verwijzen wij alvast naar de twee bijlagen. Op de beide dagen zal in de informatietent van Old Go op het Raadhuisplein een gratis informatieboekje verkrijgbaar zijn. Dit boekje presenteren we ook al in onze stand op de Kunst & Cultuurmarkt op 7 september 2024.

Foto’s in winkels en speurtocht voor de kinderen
Vanaf begin september zal in 36 winkels in het centrum van Haren een historische foto met betrekking tot (de omgeving van) het betreffende winkelpand te zien zijn. Voor de kinderen is hier op zaterdag 14 september en zondag 15 september een leuke speurtocht aan verbonden met als beloning voor een goede oplossing een gratis ijsje. De instructies voor de speurtocht staan in ons informatieboekje. Van de foto’s zijn ansichtkaarten gemaakt. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij Boomker Boeken, Raadhuisplein 7.

Routes langs monumenten
Er zijn twee routes uitgezet langs de monumenten aan de Rijksstraatweg in Haren en Glimmen. Route 1 vanaf het Raadhuisplein naar het stadion Esserberg en terug en Route 2 vanaf het Raadhuisplein naar de Groninger Punt (bij de brug over de Drentsche Aa) en terug. De beschrijvingen van deze routes en de monumenten aan de routes vindt in het u in het informatieboekje. Aan de hand van deze beschrijvingen kunt u de routes zelf wandelen of fietsen. U kunt ook gebruik maken van het bijzondere vervoer dat Old Go op beide dagen biedt. Op zaterdag rijdt een paardentram beide routes twee keer. Onderweg wordt op een aantal locaties gestopt voor uitleg. Op deze locaties staan borden met foto’s en/of kaarten. Op zondag wordt alleen Route 2 twee keer gereden met een oude bus. Zie voor de tijden de bijlagen. Deelname is aan het vervoer is alleen mogelijk na aanmelding bij het informatiecentrum in de tent op het Raadhuisplein.

Uitleg op vier locaties

Langs de beide routes zijn vier informatiepunten ingericht. Hier staan panelen opgesteld met foto’s en informatie. Tijdens de tochten met de paardentram en de bus zal op deze punten worden uitgestapt en nadere uitleg worden gegeven. Als u zelfstandig de route wandelt of fietst kunt u hier aansluiten.

Optreden artiesten
Op zaterdag en zondag zullen diverse artiesten korte optredens verzorgen bij Intermezzo en The Gym op het Raadhuisplein: Erwin de Vries, Jan Henk de Groot, Luna Hamelink, Theo de Groot en de verhalenvertellers Mien Westerkwartier. Op zondag zal Ynskje Penning het programma afsluiten met een lezing in Intermezzo over abt Emo die vanaf Wittewierum via klooster Yesse en over de Rijksstraatweg zijn toch begon naar Rome.

Rondje rond de kerk in Haren
De buitenkant van de kerk laat veel van de historie van het gebouw zien. Op zaterdag 14 september kunt u deelnemen aan een excursie rond de kerk in Haren. De tijden staan in het informatieboekje.

Route 1 op zondag met de bus terug
Op zondag 15 september rijdt de bus een extra rondje om u op te halen als u de route zelf wandelt. Bijvoorbeeld voor bezoek aan de boerderij Rijksstraatweg 9.

Open monumenten
De volgende monumenten zijn op zaterdag en deels op zondag open voor bezichtiging:

  • Boerderij de Vossenplaats, Rijksstraatweg 9 Haren: za 14 sep. 11:00 - 16:00 en zo 15 sep. 11:00 - 16:00;
  • Molen De Hoop, Rijksstraatweg 133 Haren: za 14 sep. 11:00 - 16:00 en zo 15 sep. 13:00 - 16:00;
  • Woonhuis Rijksstraatweg 377 Haren: za 14 sep. 11:00 - 16:00 en zo 15 sep. 11:00 - 16:00;
  • Huis de Groninger Punt, Rijksstraatweg 138 Glimmen: za 14 sep. 13:30 - 16:00;
  • Molen De Korenschoof, Zuidlaarderweg 71 Noordlaren: za 14 sep. 10:00 - 17:00 en zo 15 sep. 10:00 - 17:00 (met gratis koek en poffertjes vanwege het 175-jarig bestaan);
  • Bartholomeuskerk, Lageweg 9 Noordlaren: za 14 sep. 12:00 - 17:00 en zo 15 sep. 12:00 - 17:00 (op zaterdag miniconcertjes op het Van Oeckelenorgel door Jan-Arjen Mondria om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur).

Zie voor uitgebreide informatie over de bovenstaande monumenten: https://www.openmonumentendag.nl/comite/groningen/

Programma in de stad Groningen en Ten Boer
Het volledig programma van het Comité Open Monumentendag Groningen vindt u op https://www.openmonumentendag.nl/comite/groningen/

Programma’s met tijden en overige informatie

Programma zaterdag 14 september 2024

Proframma zondag 15 september 2024

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl