Shell tankstation Rijksstraatweg

Shell tankstation Rijksstraatweg

In deze krant stond op 21 januari dat het Shell station aan de Rijksstraatweg bij het Be Quick terrein een onbemand station gaat worden. Daarmee komt hoogstwaarschijnlijk een einde aan een lange periode van persoonlijke dienstverlening. Wellicht langer dan menigeen denkt.
De NV Bataafsche Import Maatschappij, verkoopkantoor van Koninklijke Shell producten, gevestigd te Den Haag, vraagt op 18 december 1934 bij de gemeente Haren een Hinderwet vergunning aan voor het oprichten van een “electrisch gedreven benzine-installatie” met 2 ondergrondse reservoirs en 2 aftapinrichtingen, op het perceel aan de openbare weg bij het voetbalstadion, zoals wij dat nu nog kennen.
De vergunning wordt verleend op 28 februari 1935 onder de voorwaarde dat het tankstation op 1 januari 1936 operationeel is. Blijkens een notitie van gemeente architect Nieuwenhuis kunnen de voorwaarden dezelfde zijn als die voor het perceel K4499 zijn afgegeven op 13 april 1933. Dat perceel kennen we nu nog als de Total Energies aan de zuidkant van Haren. Dit “vulstation” opende al op 18 augustus 1933. Eigenaar was de heer J. Hüsemann.

Blijkbaar ziet de NV de toekomst op de plek bij het Be Quick terrein zonnig in, want op 20 augustus 1935 vraagt men al uitbreiding tot 5 tanks en 4 aftappunten, plus een electrische hefbrug. De gemeente gaat akkoord en verlangt dat het tankstation dan op 1 juli 1936 operationeel is. Dit zijn aanvraag-, bouw- en oplevertermijnen die heden ten dage nauwelijks meer haalbaar zijn!
Naast benzine zal dan ook gasolie worden verkocht. Tijdens de Duitse bezetting is het tankstation een Wehrmacht Tankstelle volgens schrijver Sipke de Wind in zijn boek Endkampf om Groningen 1945.
Shell Nederland vraagt dan nog in 1954 een vergunning voor de verkoop van autogas (LPG).

Verder is het “business as usual”. Het Shell station komt eind jaren 80 vorige eeuw nog in het nieuws i.v.m. anti-apartheid demonstraties tegen het regime in Zuid-Afrika.
Van het tankstation bestaan voorzover bekend helaas geen historische foto’s uit de beginperiode.
Bijgaande foto geeft nog een ongedateerde fraaie impressie uit (waarschijnlijk) de jaren 50 vorige eeuw. Aan de architectuur werd zeker de nodige aandacht besteed!

Karel Gerbers 

Dit artikel is verschenen in Hasren de Krant maart 2025

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl