Wonen in de kerk van Onnen

Wonen in de kerk van Onnen

Er wordt druk getimmerd aan de Koepelkerk in Onnen. Dit voormalige kerkgebouw aan de Bakkerweg wordt namelijk door Jeroen en Dianne Maas verbouwd tot woonhuis en kantoor.  Het unieke gebouw werd in 1953 ontworpen door de bekende architect Egbert Reitsma, die in dezelfde tijd ook in zijn eigen woonplaats Glimmen een soortgelijke kerk neerzette. De Koepelkerk is sinds januari 2011 niet meer in gebruik als kerk, maar blijft door deze waardige herbestemming toch onderdeel van het pittoreske dorpsgezicht van Onnen. Old Go stelde de nieuwe eigenaren een aantal vragen over hun unieke bouwproject.

Het project is toch wel uniek te noemen. Waarom zijn jullie eraan begonnen?
We zijn vanaf het eerste moment dat we de kerk op Funda zagen staan, verliefd op het gebouw. De sfeer voelde goed aan en ook de maat paste als een jas. We zagen het direct als een unieke kans om Wonen en Werken (Dianne heeft een architectenbureau, Flim Architecten) te combineren en dat ook nog eens in een prachtige omgeving.

Is het niet heel lastig om van een kerk een woonhuis te maken? Hoe begin je aan zo’n klus?
Ja en nee. Het globale idee stond eigenlijk in no time op papier. Dianne wist direct dat de achterkant van de kerk ideaal was om het kantoor te vestigen. En dat een volume midden in de kerk de grote ruimte zou verdelen, zodat een echt woongevoel gecreëerd kan worden. De lastigheid zit met name in de detaillering. We wilden de grote glas-in-lood ramen bewaren, maar dan is het best een opgave om de binnenschil die het gehele gebouw moet isoleren, mooi aan te sluiten.

Hebben jullie je van te voren verdiept in de geschiedenis van het pand en proberen jullie bij de verbouw rekening te houden met het toch wel monumentale karakter?
Jazeker. We weten wel een beetje van de geschiedenis af en we begrijpen ook heel goed dat zo'n gebouw een heel belangrijke functie in de gemeenschap heeft vervuld. Alleen daarom al verdient het gebouw met respect te worden behandeld. Maar daarnaast: het pand is al een schoonheid op zich. Het is met zorg door Reitsma ontworpen en dat zie je in veel details terug. Daarom laten we bijna de buitengevel zoveel mogelijk intact. De enige ingreep in die schil die we doen zijn wat dakramen om licht binnen te halen en twee extra deuren. De rest, dus ook de mooie glas-in-lood ramen, blijft. Ook binnen laten we enkele elementen terugkomen. Zo hergebruiken we de oude, koperen lampen in de hoge vides en ook de kapstok in de hal geven we een tweede leven.

Bij de bouw van de kerk werd er vast nog geen dubbelglas gebruikt. Hoe zorg je dat het comfortabel wonen wordt in zo’n oud gebouw?
We hebben de lat behoorlijk hoog gelegd als het gaat om duurzaamheid en energiezuinigheid. Dit heeft ook te maken met het feit dat Flim Architecten zich heeft toegelegd op duurzaam bouwen. Datzelfde hoge ambitieniveau hebben we ook voor onszelf aangehouden. In dit geval betekent het bijvoorbeeld dat we de glas-in-lood ramen laten zitten en aan de binnenkant nieuwe voorzetramen plaatsen die voorzien zijn van isolatieglas. Op die manier behouden we de uitstraling en creëren we het gewenste comfort.

Wanneer is de verbouwing klaar?
Medio mei is de aannemer klaar. Daarna zullen we nog wel een paar weken druk zijn met schilderen en hier en daar wat aftimmeren. We verwachten in ieder geval voor 1 juli te kunnen verhuizen.

Hebben jullie zin om in de Koepelkerk te gaan wonen en krijgt het nog een speciale naam?
Natuurlijk hebben we er heel veel zin in! Wat is er mooier dan in een historisch gebouw als dit te mogen wonen dat tegelijkertijd volgens de meest moderne en duurzame eisen is verbouwd?
En wat betreft naam... We denken dat de naam Koepelkerk nog heel lang zal naklinken in Onnen. Wij geven er in ieder geval geen andere naam aan, behalve natuurlijk 'thuis'.

Gaan jullie ook nog eens een open huis houden?
Zeer waarschijnlijk wel, maar nog geen idee wanneer.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl