Als kind keek ik graag in een mooi oud ansichtkaartenalbum, dat bij mijn ouders in de kast lag. Het album had een mooi rode kaft met mooie bloemen erop en het is waarschijnlijk van begin 1900. Het was van mijn oma geweest, die ansichtenkaarten spaarde. Er zitten veel dorpsgezichten in van het Groninger platteland en van diverse andere plekken in Nederland.|
Onlangs keek ik er weer eens in en vond ik een mooi dorpsgezicht van Haren (Uitgave: W. C. Honingh, Groningen). De ansichtkaart is op zich vrij bekend: het geeft de Rijksstraatweg in noordelijke richting weer vanaf café Suurd. Toch geeft de foto veel informatie over het tijdsbeeld. Twee mannen staan midden op straat te praten, dat kan gemakkelijk, want verkeer is er nauwelijks. Er staat een man met een handkar en er rijdt een man met paard en wagen. Aan de kleding van de mannen kun je zien dat het omstreeks 1900 moet zijn geweest. In de hoek rechtsonder staat een naam gekrabbeld: Johan Boomker?
De achterkant van de kaart zegt ook van alles. De postzegel van 1 cent is gestempeld in Groningen. De kaart is geadresseerd aan mej. A. Boomker, mijn grootmoeder, te Uithuizermeeden. De kaart is nog eens gestempeld in Uithuizermeeden, datum waarschijnlijk 21-01-1903. Het is een briefkaart (Carte Postale) met aanwijzing: Zijde voor het adres bestemd ( Côté réservé à l' ádresse). Let wel: het Frans wat een tijdje deftig was in Nederland, staat hier nog als tweede taal.
Terug naar de foto: café Suurd staat frontaal in beeld. Verder alleen gewone huisjes. Geen winkel te bekennen. Nu is het een drukke winkelstraat met alleen winkels. Onze plaatsgenoot Auke van der Woud heeft in een nieuwe bestseller (De nieuwe mens, uitgave 2015) de opkomst van de winkels aan het begin van de vorige eeuw beschreven. Hij gebruikt in zijn boek de term: “Culturele revolutie”. Deze kaart geeft hiervan een mooi beeld. Begin 1900 waren er schijnbaar amper winkels in Haren. Horeca was wel aanwezig. Het dorp Haren was een geliefd uitstapje voor de mensen uit Groningen.
Jammer dat café Suurd nooit is herbouwd, het zou een prachtig Grand Café geweest zijn, midden in Haren.
Ali Bakker