Een oude ansichtkaart

Een oude ansichtkaart

Als kind keek ik graag in een mooi oud ansichtkaartenalbum, dat bij mijn ouders in de kast lag. Het album had een mooi rode kaft met mooie bloemen erop en het is waarschijnlijk van begin 1900. Het was van mijn oma geweest, die ansichtenkaarten spaarde. Er zitten veel dorpsgezichten in van het Groninger platteland en van diverse andere plekken in Nederland.|

Onlangs keek ik er weer eens in en vond ik een mooi dorpsgezicht van Haren (Uitgave: W. C. Honingh, Groningen). De ansichtkaart is op zich vrij bekend: het geeft de Rijksstraatweg in noordelijke richting weer vanaf café Suurd. Toch geeft de foto veel informatie over het tijdsbeeld. Twee mannen staan midden op straat te praten, dat kan gemakkelijk, want verkeer is er nauwelijks. Er staat een man met een handkar en er rijdt een man met paard en wagen. Aan de kleding van de mannen kun je zien dat het omstreeks 1900 moet zijn geweest. In de hoek rechtsonder staat een naam gekrabbeld: Johan Boomker?

De achterkant van de kaart zegt ook van alles. De postzegel van 1 cent is gestempeld in Groningen. De kaart is geadresseerd aan mej. A. Boomker, mijn grootmoeder, te Uithuizermeeden. De kaart is nog eens gestempeld in Uithuizermeeden, datum waarschijnlijk 21-01-1903. Het is een briefkaart (Carte Postale) met aanwijzing: Zijde voor het adres bestemd ( Côté réservé à l' ádresse). Let wel: het Frans wat een tijdje deftig was in Nederland, staat hier nog als tweede taal.

Terug naar de foto: café Suurd staat frontaal in beeld. Verder alleen gewone huisjes. Geen winkel te bekennen. Nu is het een drukke winkelstraat met alleen winkels. Onze plaatsgenoot Auke van der Woud heeft in een nieuwe bestseller (De nieuwe mens, uitgave 2015) de opkomst van de winkels aan het begin van de vorige eeuw beschreven. Hij gebruikt in zijn boek de term: “Culturele revolutie”. Deze kaart geeft hiervan een mooi beeld. Begin 1900 waren er schijnbaar amper winkels in Haren. Horeca was wel aanwezig. Het dorp Haren was een geliefd uitstapje voor de mensen uit Groningen.

Jammer dat café Suurd nooit is herbouwd, het zou een prachtig Grand Café geweest zijn, midden in Haren.

Ali Bakker

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl