À la recherche du temps perdu

À la recherche du temps perdu

Wandelend door de wijk Mikkelhorst kom ik oude gebruiksvoorwerpen tegen. Ik vind een kartonnen beker onder een bank. Even opruimen is mijn impuls. Verhip hij zit vast. Hij is niet van karton, hij lijkt van brons. Brons, dat is knap duur. Hoe kan dit? Ik ga op onderzoek uit. Marijk Uri van de toenmalige VVV verschaft raad. Zij heeft de voorwerpen op papier. Er blijken zelfs 12 werken te zijn. Neergezet toen de wijk in 1995 is aangelegd. Het verhaal van de kunstenaar wordt bij de route geleverd.

In mijn woorden komt zijn filosofie hierop neer: als over duizenden jaren deze kunstwerken, gewone dagelijkse gebruiksvoorwerpen worden gevonden, kunnen mensen net zo verbaasd zijn, als wij bij sommige archeologische voorwerpen. Ze zouden kunnen denken, wat is dit ? Ook heeft de kunstenaar verbinding gelegd met deze zeer oude streek waar eens het buitenhuis De Mickelhorst stond. De oude stoel en het wapen verwijzen hiernaar.

Ik laat de voorwerpen graag zien bij mijn excursies en geniet van de verbazing als men aan de oude handschoen trekt die levensecht op het bankje ligt. Of de nostalgie die het oude petroleumblik oproept. Onlangs liet ik een paar voorwerpen zien aan een neefje en nichtje. De kinderen hebben een onbevangen blik en geven hun eigen betekenis aan de voorwerpen. Het plezier dat ze hebben bij de stapel gebonden oude achteloos weggeworpen folders. De stoel wordt gelijk ingenomen: daar ga je opzitten ook al ligt de stoel met de poten in de lucht. En er worden selfies gemaakt, natuurlijk. Bij het petroleumblik kan ik geschiedenisles geven.

Hier raken de verloren tijd en onze tijd elkaar. Het wonder geschiedt, de tijd vloeit samen. Als u de kleine wondertjes van de verloren tijd ook wilt zien: een overzicht vindt u onder de titel ‘kunstwerken in de wijk Mikkelhorst’

Ali Bakker, september 2016

 

 

 

 

Old Go

De Harense Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl