Wegen in Haren

Wegen in Haren

Een pad ga je nooit alleen. Een van de mooiste en meest informatieve boekjes van de Historische Commissie in Haren vind ik het stratenboekje. Het is door de HC uitgegeven in 1990. En gebruik ik veel. Als ik snel een feit, of de geschiedenis wil weten over een straat pak ik dit boekje. ( Driften, stegen, lanen, straatnamen in Haren door Dr. F.C.J. Ketelaar).

Over wegen verschijnen veel mooie boeken. Onze plaatsgenoot de heer Auke van der Woud schreef een standaardwerk over de wet en regelgeving van o.a. onze Rijkswegen. “Een nieuwe wereld”. Daarin lees ik hoe de Rijkswegen ontstonden. Eerst moesten de burgers en boeren zelf de wegen onderhouden vanaf ongeveer 1800 werden wegen verhard en ging het Rijk deze taak overnemen. Zo werd in 1824 de Rijksstraatweg in Glimmen en Haren geklinkerd, nog steeds verwijst een monumentje in de berm vlakbij de Drentse Aa brug naar de plechtige opening van de Rijksstraatweg.

Nu de weg bij ons station open ligt voel ik even weer hoe het was om geen verharde wegen te hebben. Wat een modder, wat een gedoe. En toch, wat een geluk dat er nog steeds veel onverharde wegen in ons dorp bestaan. Die ook gekoesterd worden. De schoonheid van een weg kun je alleen maar zien en voelen als hij onverhard is. Dan ervaar je de geschiedenis: bv. het kerkpad over de Glimmer Es. Daar liepen de mensen van Glimmen naar Noordlaren . Het kostte hen ongeveer een uur om in de kerk te komen. Deze weg was hoog en droog, gelukkig geen modderpaadje. Anders had de weg daar ook niet gelopen. Dat vertelt het landschap ons nog steeds dat wegen daar niet voor niets zijn.


De kerkmensen liepen langs de plek waar ooit twee hunebedden lagen, zouden ze dat geweten hebben? Ook over gefantaseerd hebben? Net als ik nog vaak doe.
Het leukste vind ik de olifantspaadjes. Dit zijn de kortste weggetjes van A naar B. Planologen kunnen het nog zo goed verzinnen op papier. In de werkelijkheid volgt de mens altijd het kortste pad. Ook daar is een heel boek met foto’s over verschenen.

Ali Bakker voor de Harense Historische Vereniging Old Go
Dit artikel is gepubliceerd in Haren de Krant juni 2019

 

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl