Bijzonder woonhuis aan Molenkampsteeg

Bijzonder woonhuis aan Molenkampsteeg

Aan de Molenkampsteeg in Haren staat een bijzonder woonhuis, het is een proefwoning gemaakt van blokken met kunststof als buitenbekleding. Na de wereldoorlog II  was de behoefte aan woningen erg groot; er was veel vernield en de bevolkingaanwas was groot. Naast bouwwerkzaamheden volgens de traditionele manier werd er ook gedacht aan nieuwe vormen van bouwen. Daarbij kwam natuurlijk het groeiend tekort aan bouwmateriaal als bijvoorbeeld baksteen, dat nu eenmaal een productietijd nodig heeft. Ook de overheid zag zich genoodzaakt naar alternatieve bouwmogelijkheden te zoeken en ook professoren en onderzoekers in Delft zochten naar alternatieve mogelijkheden.
 
Ir.  R.A. van Linge, chemisch ingenieur, werd geïnspireerd door de bouwdoos met kunststofblokjes van zijn zoontje. Hij was directeur van een chemisch bedrijf in Veendam en ontwierp blokken met een kunststof buitenbekleding en omdat het product nog niet in grote oppervlakken kon worden gemaakt , bedacht van Linge , zoals bij de ‘ Bengel’ bouwdoos van zijn zoontje,  dat het maken en stapelen van blokken een goede methode van bouwen kon zijn, en als dat ‘droog’ kon gebeuren, leverde dat ook een besparing in tijd op.  
 
Na de experimentele ontwikkeling moest er natuurlijk de proef op de som komen, ir. van Linge zocht daarom contact met zijn broer Arend van Linge, de architect in Haren;  er werd een kiosk voor kaartverkoop bij  het voetbalstadion in Haren ontworpen en gebouwd. Hierna was er ruimte voor een groter project en dat werd het woonhuis aan de Molenkampsteeg, De gemeente verkocht in maart 1947 voor fl 5500,- een perceel bouwgrond aan de Molenkampsteeg in Haren ten behoeve van de bouw van een proefwoning van ‘kunsthars’ en broer Arend van Linge,  de architect,  ontwierp een woning, dat gebouwd werd volgens het nieuwe systeem. Het werd een eenvoudig huis met één bouwlaag en een slaapverdieping onder een schuin dak. Een woonhuis vraagt echter om meerdere  voorzieningen en in een artikel in het bouwkundig blad Bouw van oktober 1947 beschreef ir. van Linge het systeem en werden allerlei voordelen er van opgesomd. Het huis staat er nog steeds en wordt bewoond.
 
Roelof van Wijk voor de Harense Historische Vereniging Old Go
Dit artikel is gepubliceerd in Haren de Krant oktober 2019

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl