Raadsel Café Seinpost opgelost!

Raadsel Café Seinpost opgelost!

Het was een raadsel! Het café Seinpost moest in Harendermolen gestaan hebben, maar het was onduidelijk waar. Een oproep op deze website en in Haren de Krant bracht het antwoord.

Hoe begon deze speurtocht? De heer Rutgers, erelid van Old Go, had deze twee ansichtkaarten in zijn archief. Op de kaarten vielen twee zaken op: dat het een café was met een dakterras en dat het in Harendermolen lag. Nu ben ik geboren en getogen in Glimmen en ken ik in Glimmen en Harendermolen elke grasspriet. Maar een theehuis Seinpost ‑ daar had ik nog nooit van gehoord. De heer Rutgers had de ansichtkaarten al lange tijd in zijn bezit en kon niet achterhalen waar dit gebouw gestaan had. Old Go werd ingeschakeld én Haren dé Krant.

Er kwamen een paar reacties die ons op het spoor zetten van de renbaan die in Harendermolen had gelegen. Een seinpost, waar vanaf het dak men de paardenrennen kon volgen. Ik heb het gebied van de renbaan uitgekamd en oudere bewoners gevraagd. Niemand die van het bestaan van deze seinpost wist. Café Seinpost bleef een raadsel.

Het plan was om een verzoek tot het kadaster te richten. Tot een Harense oplettende gemeenteambtenaar, die het archief aan het reorganiseren was, een vergunning (uit 1905) vond voor een theehuis aan de Rijksstraatweg 337 Haren. Met bijbehorende bouwtekeningen die op de ansichtkaarten leken. Hij had de foto's gezien in Haren dé Krant en legde het verband tussen de foto's en de vergunning en de tekeningen. De vergunning was aangevraagd door de heer Smit eigenaar van het bekende Boschhuis in Groningen.
Dat op de ansichtkaarten de naam 'Harendermolen' stond bleef een raadsel. Wat bleek nu: Harendermolen lag begin 1900 tot bijna in Haren. Dat verklaart de datum en situering in Harendermolen. Het theehuis lag dus op Rijksstraatweg 337 en bestaat nog steeds in een andere vorm: een villa De Vogelhof genaamd. De contouren van het oude theehuis zijn nog terug te vinden in het huidige huis. Het theehuis is verbouwd... tot het huidige huis. Toen ik met de bewoner van de villa sprak, vertelde hij mij een leuke anekdote. Zijn oude buurman die in het voormalig oude boerderijtje naast hem woonde, vertelde hem dat je vroeger op het dak van de Vogelhof kon staan. Het verhaal klonk wat ingewikkeld, want het huidige huis heeft een puntdak. Toen hij de foto's van het theehuis zag, begreep hij het verhaal. Men kon op het dak van het oude theehuis staan. Je kon dan de tram van beide kanten zien aankomen. De naam Seinpost zou hier naar kunnen verwijzen. Bij het oude tramhuisje bij de Holsteinlaan was een wissel. De trammetjes konden hier elkaar passeren. Zo beginnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen.

Ali Bakker

.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl