Hendrik Willem Middendorp

Hendrik Willem Middendorp

Wat Tuindorp in Haren is, dat weten we, maar wie was H.W. Middendorp en wat hebben ze met elkaar te maken?
Hendrik Willem Middendorp, geboren in Steenwijk in 1842, kwam uit een artsenfamilie; hij studeerde voor arts en vervolgde zijn studie in Berlijn. Na terugkomst promoveerde hij in Groningen in juli 1867. Al in zijn studententijd maakte hij veel preparaten en werd daarmee bekend en beroemd; ook zijn proefschrift ondervond veel waardering, met name in het buitenland. Hij wees in 1870 een benoeming aan de Hogeschool van Osaka, Japan af, omdat hem een lectoraat aan de Groningse Universiteit was toegezegd. Dat werd hij in februari 1871, maar al in juli daarop werd hij tot professor benoemd in algemene ziektekunde en ontleedkunde. Hij was vrijgezel en kocht een buitengoed aan de rand van Haren en tegen Onnen aan gelegen. Op een topografische kaart uit 1903 is dat aangegeven als ‘De Koepel’, maar er was meer zoals uit de verkoopadvertentie van notaris Quintus uit 1913 blijkt: het wordt aangeprezen als ‘een rustig aangenaam gelegen wildrijk jachtterrein, met een grote visvijver en een jachthuis, schuren en nog twee kampen grasland en een prachtig wandelpark’, etc. totaal bijna 5 ha.

In dat buiten was ook een koepel (de weilandjes achter de koepel werden verhuurd) en hij verbleef daar soms een paar dagen. Er was ook een eilandje in een vennetje waar hij volgens sommigen in een ´theehuisje met gekleurd glas ´ in afzondering verblijf hield. Als hij dan weer terug ging naar zijn huis in de stad, moest zijn huisknecht eerst het paard ophalen. ‘Denk er om dat je er naast blijft lopen’ en ‘niet er op gaat zitten’ zo werd de knecht toegesproken.

Dat was niet zonder reden want in mei 1889 reed een eerdere knecht, een oud-cavalerist Nicolaas de Boer uit Steenwijk, op een paard ter hoogte van huize De Kamp aan de Rijksstraatweg in volle vaart tegen een laaghangende boomtak, viel van het paard en overleed. Middendorp had hem kort er voor nog gewaarschuwd voor laaghangende boomtakken.

Na zijn overlijden in mei 1918 werd zijn huis aan de Emmasingel in Groningen ter koop aangeboden en was het buitengoed reeds verkocht. Architect Philippus (Flip) Jacob Hamers (1882-1966) uit Bussum maakte in 1919-1920 een plan voor een Tuindorp met de bouw van woningen en een lagere school voor spoorwegmensen op het terrein naast het rangeerterrein en zo ontstond in fasen Tuindorp (via de woningbouwvereniging Onnen).

Roelof van Wijk voor Old Go 

 

 

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl